Krušina olšová

Krušina olšová

Projímadlo.

Projímadlo.

Latinský název

Frangula alnus Mil. (řešetlákovité)

Sbíraná část

Kůra (Frangulae cortex)

Doba sběru

Duben až květen

Sušení, sesychací poměr

Kůra se loupe v dubnu až v květnu z mladých uříznutých větví. Suší se rychle na slunných místech nebo umělou teplotou do 40 °C. Aby se mohla užít k léčivým účelům, musí se skladovat buď 1 rok, nebo zahřívat 1 hodinu při teplotě 100 °C. Tím se vytvoří z redukovaných forem antrachinonů obsažených v čerstvé kůře projímavé účinné látky. Dokud se frangularosid nerozštěpí na frangulanol a rhamnosu, může způsobit krvácení. Droga je bez pachu, má chuť slizovitou, nasládlou a poněkud hořkou.

Krušina olšová v čajích

Reduktan