Chmel obecný (otáčivý)

Chmel obecný (otáčivý)

Latinský název

Humulus lupulus L. (Cannabaceae - Konopovité)

Sbíraná část

Chmelová šištice (Lupuli flos)

Obsahové látky

Flavonoidy (rutin, quercitrin, astragalin), silice (0,3-1 %, beta myrcen, humulen, karyofylen), lupulon, humulon a jejich deriváty (15-30 %).

Doba sběru

Konec srpna, počátek září

Sušení, sesychací poměr

Samičí šištice se sbírají krátce před úplným dozrátím (konec srpna, počátek září) a suší se teplotou do 40 °C. Droga má aromatický pach a škrablavou chuť. Chmelové žlázky čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním. Čerstvé šištice vyvolávají někdy podráždění kůže, kožní vyrážky, zejména u žen, puchýře a oční záněty (např. u sběračů chmele). Při práci s nimi se často dostavuje ospalost. Vyvolává ji především lupulon.