Dobromysl obecná

Dobromysl obecná

Používá se pro zlepšení chuti k jídlu, při poruchách trávení. Celkově zklidňuje a zlepšuje náladu. Zevně se používá pro přípravu kloktadel a inhalací, ale i do posilujících koupelí při revmatismu a špatném prokrvení.

Používá se pro zlepšení chuti k jídlu, při poruchách trávení. Celkově zklidňuje a zlepšuje náladu. Zevně se používá pro přípravu kloktadel a inhalací, ale i do posilujících koupelí při revmatismu a špatném prokrvení.

Latinský název

Origanum vulgare L. (Lamiaceae - Hluchavkovité)

Lidové názvy

Voněklas, červená lebeda, mysl domácí, dobrá mysl, dobrotnice, zimní majoránka, dobráček, divoká marjánka, oregano, oreganum, origanum, pamajorán

Sbíraná část

Nať (Origani herba)

Obsahové látky

Silice, hlavní složkou je thymol, karvakrol.

Doba sběru

Červenec - srpen

Sušení, sesychací poměr

Nať sušíme na stinných a vzdušných místech ve vrstvě do 20 cm. Můžeme ji také sušit zavěšenou ve svazečcích v místech, kde můžeme zajistit dostatečný přívod vzduchu. Je nutné vždy dbát na to, aby droga byla dostatečně suchá
i uprostřed svazku. Pokud použijeme teplo umělé, tak pouze do 35 °C. Droga je silně aromatická, a proto je dobré ji sušit vždy odděleně od ostatních rostlin. Balíme ji do jutových nebo polypropylenových žoků. Sesychací poměr: 4:1.

Dobromysl obecná v čajích

LEROS NATUR Průdušky s vitamínem C