Koriandr setý
Převážně se používá v kuchyni jako koření, zvyšuje chuť k jídlu. Dále působí proti nadýmání, mírní křeče a příznivě působí na nervovou soustavu. Má podobné účinky jako kmín.
Převážně se používá v kuchyni jako koření, zvyšuje chuť k jídlu. Dále působí proti nadýmání, mírní křeče a příznivě působí na nervovou soustavu. Má podobné účinky jako kmín.
Latinský název
Coriandrum sativum L. (Apiaceae - Miříkovité)
Lidové názvy
Anýz štěničný, koliandr, koliandr římský, kyšinec, kyšnec
Sbíraná část
Plod (Coriandri fructus)
Obsahové látky
Silice (až 1,4 %), hlavními složkami linalool, geraniol, geranylacetát, gamma-terpinen. Mastný olej (kys. petroselinová).
Doba sběru
Červenec - srpen
Sušení, sesychací poměr
Po vymlácení se plody přečistí a dosuší - jako všechny drogy s obsahem silic -
v tenké vrstvě a ve vzdušných prostorách. Umělé teplo nesmí překročit 35 °C. Balíme do papírových pytlů. Sesychací poměr: 1:1.