Koriandr setý

Koriandr setý

Převážně se používá v kuchyni jako koření, zvyšuje chuť k jídlu. Dále působí proti nadýmání, mírní křeče a příznivě působí na nervovou soustavu. Má podobné účinky jako kmín.

Převážně se používá v kuchyni jako koření, zvyšuje chuť k jídlu. Dále působí proti nadýmání, mírní křeče a příznivě působí na nervovou soustavu. Má podobné účinky jako kmín.

Latinský název

Coriandrum sativum L. (Apiaceae - Miříkovité)

Lidové názvy

Anýz štěničný, koliandr, koliandr římský, kyšinec, kyšnec

Sbíraná část

Plod (Coriandri fructus)

Obsahové látky

Silice (až 1,4 %), hlavními složkami linalool, geraniol, geranylacetát, gamma-terpinen. Mastný olej (kys. petroselinová).

Doba sběru

Červenec - srpen

Sušení, sesychací poměr

Po vymlácení se plody přečistí a dosuší - jako všechny drogy s obsahem silic -
v tenké vrstvě a ve vzdušných prostorách. Umělé teplo nesmí překročit 35 °C. Balíme do papírových pytlů. Sesychací poměr: 1:1.

Koriandr setý v čajích