Maliník obecný

Maliník obecný

Samotné maliníkové listy se užívají jen zřídka, ale jsou obsaženy v čajových směsích upravujících metabolismus. Z fermentovaných listů se vaří velice chutný čaj.

Samotné maliníkové listy se užívají jen zřídka, ale jsou obsaženy v čajových směsích upravujících metabolismus. Z fermentovaných listů se vaří velice chutný čaj.

Latinský název

Rubus idaeus L. (Rosaceae - Růžovité)

Lidové názvy

Malinčí, červená malina, malena, malene, malenka, maliní

Sbíraná část

List (Rubi idaei folium)

Obsahové látky

Třísloviny, vitamín C, minerální soli a pektiny se slizem.

Doba sběru

Květen - září

Sušení, sesychací poměr

Malinové listy sbíráme nejlépe z nekvetoucích letorostů v prvním roce. Sdrháváme je směrem zdola nahoru, je nutné chránit si ruce před ostrými trny rukavicemi. Listy sušíme v tenké vrstvě na stinném a dobře větraném místě. Opatrně načechráme, neboť se snadno drolí. Pokud sušíme umělým teplem, tak pouze do teploty 45 °C. Malinové listy balíme do papírových pytlů, do kterých je z důvodu jejich velké drobivosti nestlačujeme. Sesychací poměr 5:1.

Maliník obecný v čajích

LEROS Dětský čaj s heřmánkem