Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský

Pomocný prostředek při chronických onemocněních jater, při cirhóze. Pomáhá při přetučnění jater, chorobách žlučníku, k regeneraci jater u alkoholiků, při rekonvalescenci po žloutence.

Pomocný prostředek při chronických onemocněních jater, při cirhóze. Pomáhá při přetučnění jater, chorobách žlučníku, k regeneraci jater u alkoholiků, při rekonvalescenci po žloutence.

Latinský název

Silybum marianum (L.) Gaert. (Asteraceae - Hvězdnicovité)

Lidové názvy

Bejlí Panny Marie

Sbíraná část

Plod (Cardui mariae fructus)

Obsahové látky

Tuky, bílkoviny, cukry, flavonoidy (quercitrin, taxifolin), flavonolignany (komplex látek známý jako silymarin - 1,5-3,0 %). Skládá se ze silybinu (benzodioxan)
a silydianinu (oxatricyklodecen).

Doba sběru

Srpen - září

Sušení, sesychací poměr

Sklizeň mechanicky nebo ručně, před dozráním se odřežou úbory a nechají se dozrát na suchém vzdušném místě. Plody se vymlátí z úborů.

Ostropestřec mariánský v čajích

LEROS Ostropestřec mariánský plod