Ženšen

Ženšen

Má mnohostranné působení na lidský organismus. Působí jako stimulans, zvyšuje odolnost organismu a jeho výkonnost. Snižuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Má mnohostranné působení na lidský organismus. Působí jako stimulans, zvyšuje odolnost organismu a jeho výkonnost. Snižuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Latinský názov

Panax ginseng C. A. Meyer (Araliaceae - Aralkovité)

Ľudové názvy

Všehoj ženšenový, kořen života, stosil, božská tráva, zázrak přírody.

Zbieraná časť

Kořen (Ginseng radix)

Obsahové látky

Polysacharidy, glykopeptidy (panaxany), vitamíny, steroly, aminokyseliny, peptidy, silice (seskviterpeny), polyalkiny, saponiny (ginsenosidy, hlavně v čínském ženšenu)

Sušenie, zosychací pomer

K získávání suroviny se vybírají 5-6leté kořeny, které se sklízejí po skončení vegetace tak, aby nedošlo k jejich poškození. Štětcem se opatrně promývají ve studené vodě a potom se suší v sušárnách při teplotě 50-60 °C. V uzavřené skleněné nádobě vydrží suchý kořen beze změny kvality až dva a půl roku.