Salát s kopřivou
Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 4. 4. 2023
Kopřiva dvoudomá se řadí mezi rostliny, které se bohatě vyskytují téměř po celém světě s výjimkou tropické Afriky a Jižní Ameriky. Mnozí ji nazývají královnou bylin, i když se dnes spíše řadí mezi méně využívané bylinky. Nejspíše proto že roste i tam, kde není vítaným hostem. Bylinkáři ji však milují a najdete ji v mnoha bylinkových čajích. Své uplatnění najde i v kuchyni: vyzkoušejte třeba recept na lahodný jarní salát s kopřivou.
Je mnoho rozmanitých způsobů, jak kopřivu využít, ale svoji nejdůležitější roli hraje v rituálech jarní očisty. Odpradávna byla považována za zázračnou, a později se potvrdilo, že má mnoho zajímavých léčivých vlastností. Již staří Římané si s ní šlehali revmatické a artritické klouby v domnění, že jedna bolest vyžene druhou. Své pevné místo si drží i v tradiční čínské medicíně a nechyběla ani v nejvýznamnější botanické knize středověku, v Mattioliho herbáři. Tradičně se doporučuje z kopřivy pít čaj především na jaře pro jeho pročišťující účinky a schopnost pomoci odplavit nečistoty nasbírané přes zimu. Kopřiva má výrazné močopudné účinky a dokáže dobře podpořit metabolismus. Odvar z kopřivy se v lidovém léčitelství využívá i zevně na mnohé kožní problémy nebo proti padání vlasů. Kopřivy jsou velmi bohaté na vitaminy A, B, C, K, flavonoidy, organické kyseliny a fenylpropanové kyseliny, karoteny, kyselinu křemičitou a minerály. Najdete ji hned v několika bylinných směsích LEROS změřených na Detox nebo Štíhlou linii. |
|
Kopřiva dokáže pomoci s očistou, posílit zdraví, ale také zpestřit jídelníček. Využitelná je celá, od oddenku přes stonky a listy až po květy. Trhat byste ji měli daleko od silnic a průmyslových zón. Rostliny se stříhají celé, co nejníže u země, a následně se buď suší anebo použijí čerstvé. Pokud byste chtěli využít jen sušené listy, odstraňujte je z lodyhy až po usušení. Pro konzumaci čerstvých listů by se měli sbírat nejdéle do května, kdy jsou mladé kopřivy nejbohatší na účinné látky. I když mladé kopřivy pálí méně než vzrostlé byliny, raději ji sbírejte v rukavicích. V kuchyni ji můžete použít všude tak, kam byste dali špenát. Kopřivy se hodí nejen k dušení nebo jako zelená ingredience do nádivek, polévek, smetanových omáček či míchaných vajíček, ale využít ji můžete i v čerstvých zeleninových salátech. Je však potřeba její listy blanšírovat, abyste zredukovali jejich štiplavost. Stačí je krátce spařit vodou a následně zchladit, aby si udržely svou zelenou barvu, svěžest a maximum příznivých látek. Připravit si můžete vitamíny a minerály nasycený salát obsahující mladou kopřivu, černou čočku, ředkvičku a sedmikráskou. Díky černé čočce dodáte salátu i bílkoviny a vlákninu, které vás zasytí na delší čas. Do salátu můžete případně přidat váš oblíbený sýr nebo uvařené vajíčko. |
|
Ingredience na salát: |
|
|