Malpígie lysá (acerola) Přírodní obsah vitamínu C
Absolutně nejvyšší koncentrace vitamínu C
Latinský název Malpighia glabra
Lidové názvy Acerola, barbadoská třešeň, západoindická třešeň
Popis a výskyt Stálezelený, bohatě větvený keř dosahující výšky až 6 m nebo malý strom s krátkým kmenem. Poskytuje nakyslé červené plody. Domácí v Americe, v oblasti od Mexika po Paraguaj, včetně Karibských ostrovů a Antil. Malpígie lysá se pěstuje i v jihovýchodní Asii, Africe, Austrálii a na Havaji.
Zpracování Sbírají se plody před dozráním (zralé se rychle kazí), při dlouhodobějším skladování se mrazí. Používají se v potravinářství (nápoje, dezerty, zmrzliny, džemy apod.). Podobné využití má i příbuzná Malpighia emarginata.
Účinné látky Vitamín C (1 až 4,5 % v závislosti na zralosti a počasí), karotenoidy, aminokyseliny, flavonoidy (rutin), organické kyseliny, cukry a minerální látky.
Účinky Používá se pro obsah vitamínu C – v tomto nemá v rostlinné říši konkurenci.
Rizika Nemá výraznější rizika. Při vysokých dávkách hrozí překyselení žaludku a má lehce projímavý efekt.
Dávkování Používá se jako ovoce bez omezení.
Zajímavosti Z aceroly se vyrábí kvašením víno, které má rovněž velmi vysoký obsah vitamínu C.
Sbíraná část Plod
Sušení, sesychací poměr U nás neroste.
Doba sběru Během celého roku, až 3× ročně