Bazalka pravá Osvěžující bylinka nejen do kuchyně
Bazalka je odjakživa považována za osvěžující rostlinu, která se v kuchyni používá jako koření a dokonce odpuzuje hmyz.
Latinský název Ocimum basilicum
Lidové názvy Bazalička, bazalika, německý pepř, parfém lásky, voňavý hřebíček
Popis a výskyt Bylina, která se pěstuje v mnoha kultivarech a varietách. Je to nízká letnička s nezaměnitelnou vůní. Pochází z tropických oblastí Afriky a jižní Asie, kde roste jako trvalka. Do Evropy (Středomoří) se dostala už ve starověku.
Zpracování Sbírají se dobře vyvinuté, masité listy. Používají se čerstvé nebo sušené. Byla vyšlechtěna řada variet lišící se tvarem listů, jejich barvou (vínově červená) a vůní (např. skořicová bazalka).
Účinné látky Silice (hlavní složky: linalool, cineol, estragol, cymen, karvakrol a mnoho dalších), dále flavonoidy a malé množství tříslovin.
Účinky Má široké využití jako koření. Podporuje normální trávení, normální funkci dýchacího systému a vylučování vody z organismu. Přispívá ke zklidnění, relaxaci a zdravému spánku. Bazalková vůně odpuzuje dotěrný hmyz. Extrahovaná silice se používá i jako složka parfémů.
Rizika Dlouhodobé podávání vyšších dávek bazalky nebo používání bazalkové silice může ovlivnit krevní srážlivost a činnost jater. Některé složky silice mají kancerogenní efekt. Běžné dávky bazalky jsou však neškodné.
Dávkování Na podporu trávení 0,5 až 1 g sušených listů jako nálev (čaj), 2 až 3× denně.
Zajímavosti Za války byly mleté listy bazalky tzv. "německý pepř" náhradou pravého koření.
Sbíraná část Nať (Basilici herba)
Sušení, sesychací poměr Sklízíme na počátku květu, ve výšce 10–15 cm nad zemí. Rostlina pak znovu obroste a docílíme druhé sklizně. Nať po sklizni ihned sušíme, nikdy nenecháváme na větší hromadě, snadno se zapáří. Sušíme rychle ve stínu nebo uměle při teplotě do 35 °C. Sesychací poměr: 4 : 1.
Doba sběru Květen - září
Účinky na pleť Primárně je bazalka vhodná k péči o suchou a stárnoucí pokožku, je ale vhodná pro všechny typy pleti včetně citlivé.