Bylinná polévka inspirovaná starými kuchařkami
Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 19. 3. 2022
Bez knih si nedokážu představit své bytí. Každý den nějakou vezmu do ruky, povětšinou i několik. Přes den prolistuji několik kuchařek, začtu se do některých odborných knih o kuchařství dob minulých a večer před usnutím se nechávám unášet krásnými příběhy nejraději sepsaných podle pravdivých událostí. I recept na vynikající bylinnou polévku je inspirován knihami – Pražskou kuchařkou z roku 1805 a o pár let mladší Domácí kuchařkou Magdalény Dobromily Rettigové. Z každé jsem vzala pár rad a vytvořila recept svůj.
I vy si můžete vytvořit svojí vlastní bylinnou polévku, dle výběru rostlinek, které si do ní nasbíráte nebo někde zakoupíte a také dle vývaru, který se rozhodnete použít. Polévka je chutná na vývaru zeleninovém, ale i na masovém, kdy případně doplněná kousky masa vydá za hlavní jídlo. A po vydatném jídle můžete příjemnou dochuť bylinek protáhnout čajem podobně laděným. Já si do polévky přidala koriandr, jelikož patřím mezi jeho milovníky, a tak jsem si pak vychutnala čaj na LEROS Silné oči, v kterém je tahle bylinka také. Mé oči neustále namáhám nejen čtením, ale i dlouhou prací na počítači, a tak si trochu péče zaslouží.
INGREDIENCE:
1 L VÝVARU (ZELENINOVÝ NEBO MASOVÝ)
1 LŽÍCE HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
200 ML SMETANY NA VAŘENÍ
3 ŽLOUTKY
LISTY MEDVĚDÍHO ČESNEKU
HLADKOLISTÁ PETRŽEL
LÍSTKY A KVĚTY FIALEK
LISTY MLADÉ CIBULKY
KMÍNOVÉ LÍSTKY
MLADÉ KOPŘIVY
KORIANDR
ŽEBŘÍČEK
MÁSLO
SŮL, PEPŘ
CHLEBOVÉ KRUTÓNY
Jarní bylinky properte ve studené vodě a nasekejte najemno. Rozpusťte máslo a bylinky na něm nechte zavadnout. Bylinky zaprašte moukou, pochvíli zalijte vývarem a nechte 15 minut vařit. Žloutky rozkvedlejte ve smetaně a nalijte do vývaru s bylinkami. Polévku znovu zahřívejte a uveďte těsně pod bod varu, aby se žloutky v polévce nezdrcly. Můžete servírovat nazdobenou květy fialek a chlebovými krutóny. Pokud chcete mít polévku výživnější, přikrájejte do ní kousek vařeného masa dle toho, z jakého masa jste použili vývar.