Citroník lemonový Šťavnaté plody s příjemnou vůní
Aromatikum, slouží jako chuťové korigens.
Latinský název Citrus limon
Lidové názvy Citrón, citronovník, citroník kantonský, citroník kyselý
Popis a výskyt Vždyzelený strom malého vzrůstu ( 3 až 6 m), pěstovaný pro své žluté, kyselé plody. Původem ze severní Indie, dnes rozšířený ve všech subtropických oblastech. V Evropě hlavně ve Středozemí.
Zpracování Sbírají se zralé žluté plody, pro export i před dozráním. Pro potravinářské účely slouží hlavně dužina. V bylinných směsích se používá sušené, žluté oplodí (flavedo) zbavené vnitřní bílé vláknité vrstvy (albedo).
Účinné látky Oplodí: silice (2,5 až 6 %, hlavními složkami limonen, myrcen), malé množství flavonoidů (hesperidin), hořčiny, kumariny, třísloviny. Dužina: organické kyseliny, vitamíny, flavonoidy, minerály, cukry a další.
Účinky Má široké využití v potravinářství, hlavně dužina či šťáva. Oplodí slouží na úpravu chuti a vůně bylinných směsí. Silice se pro své příjemné aroma hojně využívá v kosmetice a parfumérii.
Rizika Bez vážných rizik. Vyskytuje se sdružená alergie na citrusy.
Dávkování Samostatně se neužívá.
Zajímavosti Od počátku 16. století byla cirónová šťáva nebo celé plody nezbytnou součástí námořních výprav. Jako zdroj vitaminu C sloužil pro prevenci kurdějí.
Sbíraná část Oplodí citrónu (Citri pericarpium)
Sušení, sesychací poměr U nás neroste.
Doba sběru Dle lokality, listopad–březen