Dobromysl obecná Oregano pro podporu normálního trávení
Používá se na podporu normálního trávení a normální funkce horních cest dýchacích.
Latinský název Origanum vulgare
Lidové názvy Voněklas, červená lebeda, mysl domácí, dobrá mysl, dobrotnice, zimní majoránka, dobráček, divoká marjánka, oregano, oreganum, origanum, pamajorán
Popis a výskyt Trvalka s načervenalou lodyhou, která dřevnatí. Pochází od Středozemního moře. Dnes roste i téměř po celé Evropě, na Blízkém Východě i v Číně. Má ráda slunnější stanoviště na okraji lesů, na pasekách a slunných stráních.
Zpracování Sbírá se nať těsně před kvetením a suší se ve stínu nebo umělým teplem (35°C).
Účinné látky Silice (0,3 až 0,4 %, hlavně karvakrol a thymol), třísloviny a menší množství flavonoidů.
Účinky Přispívá k normálnímu trávení, normální funkci žlučníku a činnosti jater. Podporuje normální funkci horních cest dýchacích a imunitu. Má antioxidační účinky a pozitivní vliv na duševní výkon a zdravý spánek.
Rizika Bez výraznějších rizik.
Dávkování 1 až 2 g na šálek horké vody. 2 až 3× denně.
Zajímavosti Dobromysl se proslavila hlavně díky italské kuchyni, kde je často používaným kořením.
Sbíraná část Nať (Origani herba)
Sušení, sesychací poměr Nať sušíme na stinných a vzdušných místech ve vrstvě do 20 cm. Můžeme ji také sušit zavěšenou ve svazečcích v místech, kde můžeme zajistit dostatečný přívod vzduchu. Je nutné vždy dbát na to, aby droga byla dostatečně suchá i uprostřed svazku. Pokud použijeme teplo umělé, tak pouze do 35 °C. Droga je silně aromatická, a proto je dobré ji sušit vždy odděleně od ostatních rostlin. Balíme ji do jutových nebo polypropylenových žoků. Sesychací poměr: 4:1.
Doba sběru Červenec–srpen