Fazol obecný Kouzelný stonek fazole
Do čajových směsí s gymnemou nebo listem borůvky.
Latinský název Phaseolus vulgaris
Lidové názvy Švábky, pecoky, bugárky
Popis a výskyt Jednoroční kulturní byliny, buď ovíjivé nebo keříčkovité. Pocházejí z tropické Ameriky, ale dnes jsou pěstovány jako luštěniny po celém světě.
Zpracování Sbírá se lusk, ze kterého se odstraní semena (fazole). Lusk se standardně usuší.
Účinné látky Glykoproteiny (s inhibiční aktivitou vůči α-amyláze), aminokyseliny (arginin, asparagin, tryptofan, fenylalanin), vitamin C, alkaloidy (trigonelin), cholin, stopově ikyanogenní glykosid.
Účinky Používá se jako součást čajových směsí např. s gymnemou nebo listem borůvky.
Rizika Při vyšších dávkách může ovlivnit dávkování léčiv na snížení krevního cukru.
Dávkování 2,5 g na šálek ve formě čaje (nálevu), užívá se 3 až 6 x denně.
Zajímavosti Fazole jsou za syrova jedovaté. V semenech je totiž jedovatý glykoprotein fasin, který se ničí až tepelnou úpravou.
Sbíraná část Oplodí bez semene (Phaseoli fructus sine semine)
Sušení, sesychací poměr Sbírá se oplodí (lusky bez semen) zralých plodů. Dosušuje se ve stínu umělým teplem asi při 40 °C. Droga je bez zápachu a má slabě slizovitou mdlou chuť.
Doba sběru Srpen