Hřebíčkovec kořenný Voňavá bylina pro normální trávení
Hřebíček podporuje normální trávení a normální činnost kardiovaskulárního systému - prokrvení.
Latinský název Syzygium aromaticum
Lidové názvy Hřebíček
Popis a výskyt Stálezelený strom domácí na Molukách, pěstovaný v tropických oblastech, zejména na ostrovech Zanzibar a Pemba (Tanzanie), v menším rozsahu na Madagaskaru, Sumatře, Západní Indii a na Srí Lance. Celá rostlina je prostoupena schizogenními siličnými kanálky a díky tomu intenzivně voní.
Zpracování Sklízí se vyvinutá, avšak ještě nerozvitá květní poupata (hřebíček). Následně se suší až do získání červenohnědé barvy. Oddělené květní stopky tvoří zvláštní obchodní artikl „stipites caryophylli“. Z hřebíčků se destiluje silice a z ní se izoluje její hlavní složka – eugenol.
Účinné látky Silice (4–21 %,hlavní složkou eugenol, dále acetyleugenol, methyl-n-amylketon, furfurol, vanilin, karyofyleny a další), dále menší množství tříslovin.
Účinky Podporuje normální trávení, činnost žaludku a střev, posiluje chuť k jídlu. Přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému (prokrvení). Také podporuje normální funkci dýchacího systému. Má antioxidační účinky. Silice a samotný eugenol se používají v zubním lékařství jako součást dočasných zubních výplní. Hřebíčková silice se používá i ve výrobě kosmetiky a v potravinářství.
Rizika Při použití v ústech znecitlivuje a dočasně otupuje vnímání chuti. U citlivějších osob nebo u vysokých dávek může docházet k podráždění kůže a sliznic. Nepoužívat u malých dětí.
Dávkování Ke kloktání 3 až 4 hřebíčky na 100 ml horké vody, nebo 1 až 5% přípravky s hřebíčkovou silicí.
Zajímavosti Voda navoněná hřebíčkem odpuzuje hmyz, mimo jiné komáry, mravence a klíšťata.
Sbíraná část Poupě (Caryophylli flos)
Sušení, sesychací poměr Poupata se sbírají v době, kdy jejich spodní část začíná měnit barvu ze zelené v karmínovou a suší se opatrně na slunci tak dlouho, dokud nezískají červenohnědou barvu.
Doba sběru V závislosti na klimatu a lokalitě, obvykle září–leden