Ibišek súdánský Čajům dává růžovou barvu i znamenitou chuť
Přispívá k osvěžení těla. Používá se do čajových směsí, ve kterých zlepšuje chuť i barvu.
Latinský název Hibiscus sabdariffa
Lidové názvy Africká malva, ibišek sudánský, rama, roselle, karkade
Popis a výskyt Jednoletý nebo vytrvalý keřík dorůstající až 2,5 m. Pěstuje se jako bylinka i jako okrasná rostlina. Pochází z tropické Afriky a dnes se pěstuje v tropech a subtropech celého světa. K nám se dostává hlavně z Číny.
Zpracování Sbírají se zdužnatělé červeně zbarvené kalichy, které se následně suší.
Účinné látky Anthokyany (zejména delfinidin, cyanidin a jejich glykosidy), flavonoidy (kvercetin, rutin), organické kyseliny (kyselina jablečná, kyselina citronová, kyselina vinná, kyselina ibišková). Dále vitamin C a minerální látky.
Účinky Využívá se hlavně na úpravu barvy a chuti čajových směsí a potravin. Přispívá k vitalitě a osvěžení těla. Podporuje vylučování vody z organizmu a normální funkci střevního traktu. Také podporuje normální činnost cévní soustavy, pomáhá snižovat pocit těžkých a unavených nohou.
Rizika Nemá významnější rizika. Při dlouhodobém podávání mírně snižuje krevní tlak.
Dávkování Čistě ibiškový čaj (karkade) se připravuje z 1 až 2 g květu na šálek. Pije se teplý i studený. Ibišek se však užívá spíše v bylinných směsích.
Zajímavosti Z čerstvé dužnaté části květu se vyrábí například různé druhy nápojů, marmelády i sirupy. U nás tyto formy zpracování nejsou tolik časté.
Sbíraná část Květ (kalich s kalíšky) (Hibisci flos)
Sušení, sesychací poměr U nás neroste.
Doba sběru Říjen–prosinec