Jabloň domácí Kulaťoučká zdravá pochutina pro všechny generace
Obsahuje vlákninu, která slouží k podpoře zažívání.
Latinský název Malus domestica
Lidové názvy Jablko
Popis a výskyt Kulturní ovocný strom z čeledi růžovitých. V mírném klimatickém pásu je jedním z nejpěstovanějších ovocných druhů. Existuje velký počet odrůd, které se liší nejen velikostí, barvou a chutí jablek, ale i odolností stromů vůči okolnímu prostředí a chorobám.
Zpracování Sbírají se plody mnoha odrůd. Zpracovávají se na řadu potravinářských produktů, jako například džusy, džemy, kompoty, čaje, aromata do jiných jídel, alkoholické nápoje atd.
Účinné látky Vláknina, vitamin C, organické kyseliny, cukry, pektiny.
Účinky Čerstvá jablka obsahují vlákninu, vitamín C a minerální látky. Často doporučovaná konzumace je alespoň 1 jablko denně.
Rizika Bez rizik. U citlivějších osob může větší množství vyvolávat trávicí obtíže.
Dávkování Užívají se jak čerstvá, tak sušená. V podstatě bez omezení dávky.
Zajímavosti Kulturní jabloň se vyvinula pravděpodobně z druhu Malus sieversii, který roste ve střední Asii (Kavkaz, Kyrgistán, Tádžekistán). Při jeho šíření směrem do Evropy byl křížen s jinými druhy jabloní.
Sbíraná část Plod (Mali fructus)
Sušení, sesychací poměr Jablka omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a sušíme při teplotě 55-60 °C. Uskladníme ideálně v uzavíratelných sklenicích nebo uzavíratelných nádobách.
Doba sběru Červen–říjen