Jasmín pravý Král všech vůní
Užívá se k aromatizaci černého a zeleného čaje, k úpravě chuti a vůně u bylinných čajových směsí. Jasmínová vůně je součástí mnoha kosmetických produktů.
Latinský název Jasminum officinale
Lidové názvy Jasmín, jasmína
Popis a výskyt Popínavý keř příbuzný s olivovníkem., který kvete opojně vonícími bílými květy. Pochází z podhůří Kavkazu a Himalájí, ale dnes se pěstuje i v Evropě a Americe jako okrasná zahradní rostlina. Existuje řada vyšlechtěných velkokvětých a plnokvětých odrůd.
Zpracování Sbírá se květ pře plným rozkvětem, a to i s kalichem. Následně se suší. Sběr probíhá v našich podmínkách obvykle v květnu. Květy se používají buď přímo, nebo se z nich získává silice.
Účinné látky Silice (hlavními složkami je benzylacetát, linalool, cis-jasmon, geraniol a mnoho dalších), dále kumariny, flavonoidy a stopy alkaloidů a saponinů.
Účinky Slouží k aromatizaci černého a zeleného čaje, bylinných směsí, kosmetických přípravků i potravinářských výrobků. Zevně se používá i izolovaná silice.
Rizika Čistá silice někdy způsobuje kontaktní dermatitidu a jsou poměrně časté alergie. Celý květ používaný na aromatizaci čajů je naprosto neškodný a bez rizik. Jasmín se nedoporučuje ve větších množstvích u těhotných žen.
Dávkování K dochucování čajů jen v malých množstvích do 0,5 g.
Zajímavosti V našich oblastech je jasmín často zaměňován za pustoryl, který má podobné květy, též výrazně aromatické.
Sbíraná část Květ (Jasmini flos)
Doba sběru Květen