Jeřáb ptačí pro zdraví i na ozdobu
Monika Golasovská @bylinkova_terapie 6. 9. 2021
Na jeřabinách si rádi pochutnají ptáci i lesní zvěř, aby ve zdraví přečkali zimní období. Stejně tak i my můžeme využít síly jeřabin, posílit naši imunitu a připravit se tím na nevlídnou zimu.
Jeřáb ptačí (sorbus aucuparia) je listnatý opadavý strom se štíhlým kmenem a s hladkou kůrou šedohnědé barvy. Plodům jeřábu říkáme jeřabiny a na podzim je nelze přehlédnout díky krásné oranžové barvě. Čím jsou jeřabiny zralejší, tím sytější mají zabarvení a také sladší chuť, i když je známo, že jeřáb ptačí moravský je chuti spíše trpké a nakyslé. Je to strom otužilec, neboť ho můžeme najít i vysoko v horách. Je velmi odolný, dožívá se věku až 100 let a plodit začíná kolem 10 – 15 roku.
Lidové tradice a magické rituály
Jeřáb je strom uctívaný téměř ve všech mytologiích. Říká se mu „strom života“. Legenda totiž praví, že pták v letu ztratil jeřabinu ze svého zobáku a hned jak upadla na zem a zapustila kořeny. Vyrostla v krásný strom, který plodil oranžovo – červené jeřabiny. Ten kdo plody tohoto stromu snědl, nikdy nezestárnul a prožil život v radosti. Mimo to byl jeřáb považován za strom ochrany a věřilo se, že jeřabinová ratolest s plody, nebo věnec zavěšený na dům či stodolu ochraňují stavení před ohněm.
Léčivé účinky
Jeřabiny obsahují organické kyseliny, cukry, vitamín C (asi dvakrát více než citróny), třísloviny, silice a hořčiny, flavonoidy, rutin a také kvercetin. Odvar z jeřabin má antibakteriální účinky, působí močopudně, napomáhá zbavevení se nadbytečné vody v těle a tím příznivě ovlivňuje lymfatický systém. Močopudný účinek jeřabiny má příznivý vliv na vylučování a vyplavování močového písku a drobných kamínků. Jeřabiny zrychlují střevní peristatiku, regulují zažívací systém a mají příznivý vliv na vylučování žluči. Plody jeřábu se doporučují používat při onemocněních, která souvisí z nedostatkem vitamínu C. Plod se také se může přidat do směsí čajů při zánětech horních cest dýchacích. Jeřabiny najdete například v čaji Pro paní a dívky https://www.leros.cz/pro-pani-a-divky-kontryhel-hluchavka
Sběr
Sbírejte jen hezky zbarvené, zdravé a zralé plody jeřabin, můžete začít sbírat plody už koncem srpna a v září, ale čím později na sběr půjdete, tím lepší budou mít jeřabiny chuť. Z trpkých a kyselých tónů, mohou pozdním sběrem jeřabiny získat sladší chuť. Pakliže je nesezobou ptáci, můžete vyrazit na jeřabiny i v říjnu. Plody si určitě nasušte pro použití v zimním období. Nejdříve je nechte zavadnout, pak sušte ve stínu na ploše v tenké vrstvě a nakonec je můžete nechat dosušit na plném slunci pro zachování syté barvy, nebo v troubě do 45 °C. Skladujte v papírových sáčcích, nebo ve sklenicích ve tmě a suchu.
JEŘABINOVÝ LIKÉR
Ingredience:
- 2 hrnky čerstvých jeřabin
- 1 ks skořice
- citronová kůra
- čistá pálenka nebo ovocná meruňkovice alespoň 40%
- malé množství vody
- 4 lžíce cukru
Postup:
- Do hrnce vložte čisté jeřabiny a zalejte malým množstvím vody, pouze tak aby byly ponořeny.
- Rozdrťte jeřabiny kvedlačkou a přiveďte je k varu. Vařte jen chvíli za stálého míchání asi 2 minuty.
- Ke konci varu vmíchejte 4 lžíce třtinového či obyčejného cukru a dbejte, aby se směs nepřipálila. Po rozpuštění cukru odstavte z plamene.
- Celou směs zalejte pálenkou 0,5l , přidejte skořici, citronovou kůru a přelijte vše do čisté lahve s uzávěrem. Do lahve se vložte celý obsah včetně drcených jeřabin.
- Láhev nechte 3 týdny uležet ve tmě a každý den ji protřepejte.
- Po uplynutí třech týdnů celý obsah přefiltrujte přes starou punčochu či plátýnko. Případný kal v likéru není na škodu.
- Užíváme štamprličku kdykoliv máte chuť, na imunitu a dobrou náladu.