Jestřabina lékařská Podpoří tvorbu mateřského mléka
Podporuje tvorbu mateřského mléka v období kojení.
Latinský název Galega officinalis
Lidové názvy Kozí routa, polní štědřenec
Popis a výskyt Vytrvalá bylina s narůžovělými květy z čeledi bobovitých, která je původem z jižní a jihovýchodní Evropy. U nás se pěstuje v polních kulturách, ale je k vidění i ve volné přírodě, zejména na jižní Moravě.
Zpracování Sbírá se a suší kvetoucí nať.
Účinné látky Derivát guanidinu – galegin (0,4%), flavonoidy (galuteolin aj.), hořčiny, třísloviny, saponiny.
Účinky Podporuje tvorbu mateřského mléka v období kojení. Najdeme ji tedy jako častou součást směsí pro kojící maminky.
Rizika Může ovlivnit dávkování souběžně podávaných léčiv ovlivňujících hladinu cukru v krvi.
Dávkování Jednotlivá dávka 1,5 až 2 g na šálek nálevu. Opakuje se 2 až 3× denně.
Zajímavosti Původně byla vysazována jako pícnina zvyšující dojivost krav, postupem času se ale ukázalo, že u dobytka snižuje kvalitu mléka.
Sbíraná část Nať (Galegae herba)
Sušení, sesychací poměr Nať sušíme na stinných a vzdušných místech ve vrstvě do 15 cm. Větší množství je výhodnější sušit umělým teplem, a to při teplotě okolo 50 °C. Při správném usušení se musí stonek jestřabiny lámat. Balíme do jutových nebo polypropylenových žoků. Sesychací poměr: 5 : 1.
Doba sběru Červenec–srpen