Lékořice lysá Horní cesty dýchací podpoříte lééékořicí
Používá se k podpoře normální funkce dýchacího systému a trávení.
Latinský název Glycyrrhiza glabra
Lidové názvy Osládeř, sladké dřevo, sladké koření, sladký kořen
Popis a výskyt Vytrvalá bylina s mohutnými kořeny a dlouhými výběžky. Je domácí v jižní Evropě a Střední Asii. Pěstuje se hlavně ve Španělsku, Itálii a Francii, u nás byly založeny kultury na jižní Moravě.
Zpracování Na podzim se vykopávají kořeny tří- nebo čtyřletých rostlin. Omyjí se, nařežou a usuší. Před usušením se někdy loupou, a tím se zbavují nahořklé chuti. Loupaná droga má však menší účinky.
Účinné látky Saponiny (hlavně glycyrrhizin – jde o sůl kyseliny glycyrrhizové a má velmi sladkou chuť ), flavonoidy, izoflavonoidy a chalkony. Dále jsou obsaženy cukry a škrob.
Účinky Podporuje normální funkci dýchacího systému a normální trávení. Má antioxidační účinky, přispívá ke správné funkci imunitního systému.
Rizika Při dlouhodobějším pravidelném užívání nebo při vysokých dávkách se objevují nežádoucí účinky jako například zadržování vody, zvýšený krevní tlak, arytmie a další.
Dávkování 1,5 až 2 g jako nálev (čaj), 3 až 4x denně. Užívá se maximálně 4 týdny.
Zajímavosti Velká část sklizně se zpracovává na zahuštěnou lékořicovou šťávu. Vyrábí se vyluhováním kořene horkou vodou, výluh se vyčeří a odpaří do konzistence hustého extraktu. Ten se pak formuje do bloků nebo tyčinek a suší. Vzniká takzvaný pendrek.
Sbíraná část Kořen (Liquiritiae radix)
Sušení, sesychací poměr Kořeny se sbírají v červnu nebo v říjnu (u druhu pěstovaného třetím rokem), a to nejlépe v době, kdy rostlina nasazuje květ. Nejméně glycyrrhizinu mají v srpnu, jarní výnos je nižší nez podzimní. Po vykopání se kořeny rychle omyjí, popřípadě oloupou, a suší se nejvýše při 40 °C. Droga má slabý charakteristický pach a sladkou chuť. Kořeny se loupou, aby se odstranily pryskyřičnaté, nepříjemně chutnající látky. Správně sušená, loupaná droga má sírově žlutou barvu.
Doba sběru Červen nebo říjen