Levandulové bábovičky s citronem a čokoládou
Iva Stupková @ivca_pribehykuchyne 11. 7. 2021
Levandule na polích i zahrádkách už otevírají své něžné květy s charakteristickou vůní a vy si je můžete vychutnat v některém z našich čajů a k čaji naservírovat levandulové bábovičky od @ ivca_pribehykuchyne
Ingredience na 6 ks mini báboviček
- 1 vajíčko
- 70 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 80 g bílého jogurtu
- 1 lžíce sušené levandule
- 1 lžíce nejlépe domácího vanilkového extraktu
- 100 g špaldové hladké mouky
- šťáva z 1 citronu + kůra
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 150 g bílé čokolády
- 35 g kokosového oleje
Postup
- Nejprve si utřeme máslo s cukrem, do kterého postupně zašleháme vejce, přidáme jogurt, levanduli, vanilkový extrakt a šťávu z citronu. Kdo má rád, může si nastrouhat i trošku citronové kůry. Nakonec přidáme mouku, jedlou sodu, kukuřičný škrob a kypřicí prášek a vše dobře promícháme.
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a vymažeme formu na bábovičky. Pokud formu nemáte, klidně použijte tu na muffiny. Formičky vymažeme a plníme připraveným těstem zhruba do 3/4. Dáme péct do trouby zhruba na 30 minut. Zda jsou bábovičky hotové můžeme vyzkoušet špejlí, na kterou se po upečení nebude chytat těsto. Měly by jít také snadno vyklopit z formy.
- Zatímco se bábovky pečou připravíme si polevu. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu společně s kokosovým olejem. Takto připravenou polevou polijeme hotové vychladlé bábovičky a dozdobíme levandulovými kvítky. Dáme zatuhnout na chvíli do lednice a je hotovo. Dobrou chuť :-)