Meduňka lékařská Oblíbená bylinka pro normální zažívání a klidnou mysl
Podporuje normální trávení. Přispívá k pozitivní náladě, relaxaci a spánku.
Latinský název Melissa officinalis
Lidové názvy Apiastrum, melisa, marulka, matečník, medlinka, včelanka, doušník, citronelka, citronová melisa, doubravnice, kocúrník, lemonka, marule
Popis a výskyt Vytrvalá bylina, domácí ve Středozemí, v mnoha zemích pěstovaná a zplanělá. Kvete drobnými bílými květy a má citrusové aroma. Nejvíc se pěstuje v Itálii, na Balkáně, v Maďarsku a Německu. Vytváří různé formy, které se liší vzrůstem a obsahovými látkami.
Zpracování Sbírá se nať nebo pouze list, a to na počátku kvetení. Rychle po sklizni se suší. Z listů se připravují také extrakty a destiluje se z nich meduňková silice.
Účinné látky Silice (0,05–0,2 %, obsahuje citral, citronellal, geraniol, linalol aj.),hydroxyskořicové kyseliny (k. rozmarýnová, chlorogenová, kávová, ferulová a další),flavonoidy, třísloviny, pentacyklické triterpeny (kyselina ursolová, kyselina oleanolová), hořčiny a sliz.
Účinky Meduňka přispívá k pozitivní náladě, relaxaci, usínání a zdravému spánku. Podporuje kognitivní a duševní zdraví. Prospívá normálnímu trávení. Má antioxidační účinky a podporuje normální funkci dýchacího systému. Je častou součástí bylinných směsí.
Rizika Bez výrazných rizik.
Dávkování 1,5 až 4,5 g ve formě nálevu (čaje), 1 až 3× denně.
Zajímavosti „Melissa“ znamená v řečtině „včela“. Květy této rostliny mají včely ve velké oblibě.
Sbíraná část Nať (Melissae herba) List (Melissae folium)
Sušení, sesychací poměr Aby si meduňka ponechala svěže zelenou barvu a typickou citronovou vůni, je třeba usušit ji co nejrychleji. Sušíme ji rozprostřenou v sušárně při teplotě do 35 °C. V malém množství ji lze usušit i ve stínu, vždy za dostatečného proudění vzduchu. Pozor, snadno se zapařuje a černá. Nať meduňky balíme do papírových pytlů nebo jutových žoků. Sesychací poměr 5 : 1.
Doba sběru Červen–září