Ostropestřec mariánský Bylina pro podporu normální funkce jater a trávení
Podporuje normální funkci jater a trávení.
Latinský název Silybum marianum
Lidové názvy Bejlí Panny Marie, bodlák mariánský, bodlák Marie, bodlák pestrý, kotlačka, ostropec
Popis a výskyt Jednoletá nebo dvouletá bodlákovitého vzhledu. Tmavě zelené listy mají bíle lemovanou žilnatinu. Plody (nažky) jsou ochmýřené, bílý chmýr ale snadno odpadá. Je původní ve Středomoří, v Malé a Přední Asii a na Kanárských ostrovech. Ve střední Evropě roste pouze jako zdomácnělý. Pěstuje se v Evropě, Agentině i Číně.
Zpracování Sbírají se plody, které se zbavují chmýru. Z plodů se izoluje směs aktivních látek pod souhrným označením silymarin. Ten se zpracovává do želatinových tobolek nebo jiných pevných lékových forem.
Účinné látky Flavolignany označované jako silymarinnebo silymarinový komplex (hlavními složkami jsou silybin, silykristin, silydianin), flavonoidy (taxifolin, kvercetin, kempferol), silice, hořčiny a olej (20–30 %).
Účinky Má antioxidační účinky, podporuje normální funkci jater, a také přirozenou obranyschopnost a odolnost. Napomáhá produkci žluči, a tím přispívá k normálnímu trávení.
Rizika Někdy se mohou vyskytnout slabé trávicí potíže nebo alergická reakce.
Dávkování Na trávení 3 až 5 g jako nálev, 2 až 3× denně. Pro podporu jaterní činnosti 4 až 5 g sušených plodů, nejlépe ve formě prášku spolu s jídlem. Častější je užívání extraktů (silymarinu).
Zajímavosti Dle legendy vznikly bílé skvrny na listech tím, že při kojení malého Ježíška ukáplo mléko Panny Marie právě na tuto rostlinu.
Sbíraná část Plod (Cardui mariae fructus)
Sušení, sesychací poměr Sklizeň mechanicky nebo ručně, před dozráním se odřežou úbory a nechají se dozrát na suchém vzdušném místě. Plody se vymlátí z úborů.
Doba sběru Srpen–září