Réva vinná Listy vinné révy vám pomáhají mírnit pocit těžkých nohou
Réva vinná není užitečná jenom svými chutnými plody, ale i listy, které podporují cévy nohou. Za tuto zázračnou rostlinu poděkujte svaté Ludmile.
Latinský název Vitis vinifera
Lidové názvy Víno, víno hroznové, hrozno
Popis a výskyt Popínavá dřevnatá liána, pnoucí se po oporách, k nimž se přichycuje pomocí úponků. Může dosahovat výšek až 30 m, jako kulturní porost je udržována v podobě nízkých keříků. Kulturní odrůdy jsou jednodomé, divoké jsou dvoudomé. Vyžadují teplé, dobře propustné půdy, které jsou bohaté na živiny, a jsou světlomilné.
Zpracování Kromě plodů, které jsou využívány jako ovoce a k výrobě vína, se sbírají listy, které se suší. Z listů se připravuje i tinktura.
Účinné látky Flavonoidy (kvercetin), třísloviny, karoten, cukry a organické kyseliny.
Účinky Réva vinná není užitečná jenom svými chutnými plody, ale i listy, které podporují cévy nohou. Podporuje normální činnost cévní soustavy a pomáhá mírnit pocit těžkých nohou. Má antioxidační vlastnosti, chrání buňky před oxidativním stresem, přispívá k normálnímu stavu pokožky. Podporuje normální činnost srdce a normální krevní tlak. Hlavně ve směsích se používá při kontrole tělesné hmotnosti.
Rizika Nemá vážnější rizika.
Dávkování Jednotlivá dávka 5 až 10 g sušených listů jako nálev, 3 až 5× denně, častěji se ale užívá ve směsích s jinými bylinami nebo ve formě tinktury. Z extraktů se také vyrábí topické přípravky.
Zajímavosti Za tuto zázračnou rostlinu poděkujte svaté Ludmile. Listy a výhony, které se v rámci péče o vinnou révu odstřihávají, slouží ve Francii a Itálii ke krmení koz a ovcí.
Sbíraná část List (Vitis viniferae folium)
Sušení, sesychací poměr List sušíme v sušárne ideálně do teploty 40 °C, rozložený v malé vrstvě, nebo na dobře větraném stinném místě. Skladujeme v papírových pytlích. Sesychací poměr 3-4 :1
Doba sběru Květen–červen