Čajovec kapský (rooibos) Bezkofeinový čajovník z Jižní Afriky
Rooibos je čajovina bez kofeinu s krásnou červenohnědou barvou. Obsahuje celou řadu minerálních látek a hlavně dobře chutná.
Latinský název Asphallathus linearis
Lidové názvy Rooibos, red bush tea, redbush
Popis a výskyt Suchomilný vzpřímený keřík či keř dorůstající výšky až 2 metry. Má trojčetné listy a obvykle žluté květy. Roste ve velkém počtu druhů (až 280) výhradně v Jižní Africe. Množení semeny nebo řízky je totiž obtížné a rostliny mají specifické nároky na stanoviště.
Zpracování Sbírají se listy, které se podrtí a nechávají fermentovat. přičemž získávají červenohnědou barvu. Pak se usuší. Slouží k výrobě horkého nápoje zvaného rooibos.
Účinné látky Flavonoidy (např. kvercetin, rutin, katechin, vitexin), dihydrochalkony (aspalathin, nothofagin), fenolické kyseliny, minerální látky (Cu, F, Mn).
Účinky Rooibos neobsahuje kofein, má nízký obsah tříslovin a obsahuje flavonoidy, u nichž byl prokázán příznivý antioxidační účinek. Obsahuje rovněž celou řadu minerálních látek. Připravuje se z něj nápoj, který má krásnou červenohnědou barvu a je jemně nasládlý.
Rizika Bez vážnějších rizik.
Dávkování 1 až 2 g na šálek.
Zajímavosti Z rooibosu se dá připravit i espressu podobný nápoj – red espresso. V JAR se užívá v tradiční lidové medicíně. V Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem.
Sbíraná část List
Sušení, sesychací poměr U nás neroste.
Doba sběru Leden–březen