Rybíz černý Plody s vysokým obsahem vitamínu C nebo listy pro normální stav svalů a kloubů
Listy se používají k podpoře normálního stavu svalů a kloubů. Plody se konzumují jako ovoce s bohatým obsahem vitamínu C.
Latinský název Ribes nigrum
Lidové názvy Černá meruzalka, smradlavý rybíz
Popis a výskyt Vytrvalá drobná ovocná dřevina mající podobu nízkého keře (až 2 m). Poskytuje aromatické plody s vysokým obsahem vitaminu C. Původní v severní Asii a východní a střední Evropě. V současnosti se pěstuje v celém mírném pásu.
Zpracování Sbírají se plody v době zralosti nebo listy v průběhu léta.
Účinné látky Plody: anthokyany (hlavně glukosidy delfinidinu a cyanidinu), flavonoidy, organické kyseliny, cukry, silice, vitamin C a další. List: flavonoidy (hyperin, astragalin), třísloviny, fenolické kyseliny, prokyanidiny, malé množství vitaminu C a dalších látek.
Účinky Listy se používají k podpoře normálního stavu svalů a kloubů. Podporují vylučování vody z organismu, přispívají k osvěžení těla při stresu a námaze. Také příznivě působí na kontrolu tělesné hmotnosti. Plody i listy mají antioxidační účinky. Hlavně listy jsou složkou bylinných směsí. Plody se konzumují jako ovoce, obsahují vitamín C, používají se hlavně v potravinářství a v lihovarnictví. Silice z plodů se používá do parfémů.
Rizika Bez významnějších rizik.
Dávkování Na podporu pohybového aparátu 2 až 4 g sušeného listu jako nálev (čaj), 2 až 3× denně.
Zajímavosti Černý rybíz je už asi 500 let kulturní rostlinou, původní druh ale měl nepříjemný zápach a používal se spíše v rámci tradiční medicíny než jako ovoce.
Sbíraná část List, plod (Ribis nigri folium, Ribis nigri fructus)
Sušení, sesychací poměr List rybízu sušíme na stinném místě, kde můžeme zajistit dostatečnou výměnu vzduchu. Rozložený na papírech nebo sítech může být ve vrstvě do 5 cm. Během sušení list obracíme. Pokud sušíme v sušárně, tak do maximální teploty 45 °C. Listy ukládáme do papírových nebo jutových pytlů. Plod rybízu sušíme v sušárně, popř. na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Plody často promícháváme (nesmí se připálit). Pokud byl plod trhán se stopkami, musíme je po usušení dodatečně odstranit. Dobře usušený plod rybízu při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Balíme jej do pevných papírových pytlů. Sesychací poměr: list 5 : 1, plod 7 : 1.
Doba sběru List: květen–září, plod: červenec–srpen