Skořicovník čínský Aromatické koření pro podporu trávení
Podporuje normální trávení a chuť k jídlu. Hodí se též k dochucování čajových směsí.
Latinský název Cinnamomum cassia
Lidové názvy Skořice, čínské dřevo, kanela, kassie
Popis a výskyt Stálezelené stromy dosahující 10 až 15 m, které mají silně aromatické listy i kůru. Jsou domácí v Jižním Vietnamu a Kambodži, pěstují se v jihovýchodní Číně, na Jávě, ve Střední a Jižní Americe.
Zpracování Sbírá se kůra kmenů asi šestiletých stromů, která se oškrábáním zbavuje vnější vrstvy – korku a části kůry. Kůra se používá jako koření. Větve a listy se používají k destilaci silice.
Účinné látky Silice (1 až 2 %, hlavní složkou skořicový aldehyd), dále fenylpropanové kyseliny (k. skořicová), terpeny, třísloviny, slizy, malá množství kumarinů.
Účinky Používá se jako koření. Podporuje chuť k jídlu, normální trávení a funkci žaludku. Pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi, má antioxidační účinky. Přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému, ovlivňuje metabolismus lipidů, a tak napomáhá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Byla prokázána mírná estrogenní aktivita. S oblibou využíván k dochucování bylinných směsí.
Rizika Při běžných dávkách bez závažnějších rizik.
Dávkování Samostatně se užívá zřídka, v dávkách 1 až 3 g mleté skořice denně, nejčastěji jako čaj (nálev).
Zajímavosti Používá se i kůra jiných druhů skořicovníků, hlavně skořicovníku pravého. Ten má kůru po usušení křehčí a neobsahuje kumariny. Také obsahuje ve své silici, na rozdíl od skořicovníku čínského, eugenol.
Sbíraná část Kůra (Cinnamomi cortex)
Sušení, sesychací poměr U nás neroste.
Doba sběru 2× ročně,obvykle květen–červen,říjen–listopad