Tymián obecný Do zdravé kuchyně i na zdravé dýchací cesty výtečný jest
Podporuje normální funkci dýchacího systému a normální trávení. Zevně se užívá k výplachům dutiny ústní, a také na koupele.
Latinský název Thymus vulgaris
Lidové názvy Tymián, tymiánek, thým vonný, démut, démuť, douška vlašská, dyián, dymiánek, chodec, mateřídouška římská, mateřídouška vlašská
Popis a výskyt Nízký polokeř vysoký 20–30 cm. Na bázi dřevnaté lodyhy jsou hustě obrostlé drobnými čárkovitými listy. Původem ze Středozemí, v kulturách se pěstuje i v severnějších oblastech.
Zpracování Sbírá se nať v době květu. Po usušení se listy a květy oddělí od stonků. Z rostlinného materiálu se též destiluje tymiánová silice.
Účinné látky Silice (0,6 – 3 %, hlavními složkou je thymol, dále karvakrol, p-cymen, β-pinen, linalol, borneol a další), flavonoidy, třísloviny a hořčiny.
Účinky Podporuje normální funkci dýchacího systému a zdraví horních cest dýchacích. Napomáhá normálnímu trávení. Má antioxidační účinky, podporuje přirozenou obranyschopnost, přispívá ke správné funkci imunitního systému. Zevně se užívá jako kloktadlo k výplachům dutiny ústní a také jako koupel. Tymián slouží jako koření. Izolovaný thymol má hlavně léčebné využití.
Rizika Občas se vyskytují trávicí problémy. Dlouhodobé používání thymolu ve vyšších dávkách může způsobovat poruchy štítné žlázy.
Dávkování V dávce 1 až 2 g jako nálev (čaj), a to 3 až 5x denně. Zevně se používají 5% přípravky.
Zajímavosti Mateřídouška obecná (dříve tymián obecný) se od mateřídoušky úzkolisté liší mimo jiné v obsahu thymolu, a tím má i výrazně jiné účinky.
Sbíraná část Nať (Thymi herba)
Sušení, sesychací poměr Nať můžeme dobře usušit i v silnější vrstvě (30 cm), a to buď teplem přirozeným, nebo umělým do teploty 40 °C.
Doba sběru Květen–srpen