Popis
Receptura
Byliny
Parametry
popis
Bylina s růžovofialově zbarvenými květy roste téměř na všech loukách a u každého potoka. Znali ji už staří Číňané či Římané a naše babičky ji využívaly nejen v léčitelství, ale také k barvení látek i nápojů. Čaj jemné chuti bude mít modrý odstín závislý na teplotě vody, v níž jste květy luhovali. Teplý odvar je jemně namodralý, barva studeného macerátu bude mít odstín podvečerní oblohy. Sléz přispívá ke zdraví dýchacích cest a podporuje normální trávení.
Příprava
1–2 čajové lžičky květů zalijte vařící vodou (250 ml), vyluhujte 5–10 minut, sceďte. Čaj se připravuje vždy čerstvý.
Dávkování
Pije se 2–3x denně.
Nepřekračujte uvedené dávkování.
Upozornění
Těhotné ženy by měly užívání čaje konzultovat se svým lékařem.
U citlivých osob možnost alergických reakcí.
Nepoužívejte při přecitlivělosti na sléz.
Neužívejte dlouhodobě.
Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy.
Uchovávejte na suchém místě do 25 °C, chraňte před světlem a cizími pachy.
Ukládejte mimo dosah dětí.
Číslo receptury: 1517
O slézu a jeho blahodárných účincích se zmiňuje i český humanistický lékař Jan Černý ve svém spise Knieha lékarska, kteráž slove herbář aneb zelinář, z roku 1517.
Složení: Květ slézu lesního (Malvae sylvestris flos) 100 %. Surovina pochází z našich výkupen bylin.
Více o receptuře
Vůně
Chuť
Každý den