Adventní bylinkový punč
Monika Čechová @bylinkova_terapie 19. 12. 2023
Tento punč nejenže zahřeje a dodá kouzelnou atmosféru Vánoc, ale také provoní Váš dům díky směsi bylin, koření a plodů.
Nejdříve si připravíme svůj základ v podobě likéru:
Jablíčko, hrušku, šípek, rakytník, zázvor, sušené plátky růží, sušené švestky, koření - jako je skořice a badyán, hřebíček, kousek vanilky, větvičky smrčku či jedličky. To vše zalijeme hruškovicí a necháme alespoň 14 dní macerovat. Nebo použijeme samostatnou hruškovici či slivovici.
Samotná příprava punče:
1litr jablečného moštu
Svázané koření v pytlíčku (badyán, skořice, hřebíček, kardamom)
Vymačkaná šťáva ze dvou citrónů a jednoho pomeranče
2 lžíce medu
1 lžíce másla
Postup:
Do většího hrnce vlijeme mošt a přidáme šťávu z citrusových plodů a pytlíček s kořením, pak vše přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, vyndáme kořenící pytlíček, přidáme med a máslo, a nakonec přelejeme náš likér na 1l moštu 0,5 likéru.
Prohřejeme, pak servírujeme ve skleničkách nebo hrníčkách, které ozdobíme plátkem jablka, pomerančem a větvičkou ze chvojí.
Můžeme připravit také nealko variantu punče pro děti:
Dětem můžeme připravit punč se stejným postupem, místo likéru použijeme brusinkový džus, nebo šípkový čaj. Do hrnce, kde vše společně s kořením prohříváme, můžeme dětem přidat též nakrájené ovoce ( jablko, hrušku, pomeranč, citrón atd).
Přejeme všem provoněný a klidný adventní čas.
Návod na punč naleznete také ve videu níže: