Boldovník vonný Aromatické lístky bolda pro normální trávení a činnost jater
Přispívá k normálnímu trávení a činnosti jater.
Latinský název Peumus boldus
Lidové názvy Boldo, boldu
Popis a výskyt Stálezelený keř nebo malý stromek do maximální výše 6 m. Má tuhé, oválné a velmi aromatické listy. Kvete růžovobíle a má zelené jedlé plody. Pochází z jižní Ameriky, konkrétně z centrální části Chile, Argentiny, Ekvádoru, Bolívie a Peru.
Zpracování Sbírají se listy, které se suší. Používají se přímo, nebo slouží k výrobě extraktů a tinktur.
Účinné látky Alkaloidy (0,25 až 0,5%, hlavně boldin, laurolitsin, reticulin, isoboldin), silice (limonen,p-cymen, linalool, cineol, kafr, askaridol) a flavonoidy.
Účinky Listy boldo podporují normální trávení a činnost jater. Boldo má antioxidační účinky, podporuje přirozenou obranyschopnost, přispívá k relaxaci. Je uváděn pozitivní vliv na premenstruační a menstruační komfort.
Rizika Bez výraznějších rizik. Občas se objevují alergie. Velmi vysoké dávky mohou poškodit jaterní tkáň.
Dávkování 1 až 2 g sušeného listu, 2 až 3× denně ve formě nálevu (čaje).
Zajímavosti Extrakty z boldovníkových listů se používají i k ochucení jihoamerických alkoholických nápojů. V jižní Americe se používá též jako anthelmintikum (účinný zejména askaridol).
Sbíraná část List (Boldo folium)
Sušení, sesychací poměr U nás neroste.
Doba sběru Červen–srpen