Bylinkové cukroví
Monika Čechová @bylinkova_terapie 16. 12. 2021
Přeneste barvy a vůni bylin a vzpomínku na slunečné léto i do vašeho vánočního cukroví. Ozdobte linecká kolečka netradičně nasušenými bylinami nebo našimi Velkými květy.
Základ tvoří těsto na linecké cukroví a spojené domácí marmeládou z květů černého bezu. Po slepení stačí kolečka potřít citrónovou polevou z bílků a pak už jen podle fantazie ozdobit sušenými bylinkami.
Linecké těsto
Ingredience:
- Hladká mouka 210 g
- Máslo 140 g
- Cukr moučka 70 g
- Žloutek 2 ks
- Vanilkový cukr 1 ks
- Citronová štáva 1 lžička
- Citronová kůra (jemně nastrouhaná) 1 lžička
- Marmeláda na spojení
Postup:
- Před zpracováním nechte těsto ideálně odležet alespoň ½ dne v lednici.
- Vykrajujte třeba větší kruhy, které pak při slepení a zdobení představují adventní věnec.
- Pečte na 180 °C asi 10 minut. Troubu hlídejte, čas pečení je orientační.
Bílková poleva
Ingredience:
10 mírně navršených lžic jemného moučkového cukru
1 bílek
1 lžička bramborového škrobu
1 lžička citronové šťávy
Postup:
- Vše vložte do mísy a pomocí el. šlehače vyšlehejte do hmoty. Pokud se Vám poleva bude zdát moc tekutá, přidejte cukr.
- Polevu na cukroví nanášejte pomocí štětce.
- Pro barvení polevy stačí přidat silný vychlazený odvar z květů ibišku (růžová srdíčka) nebo kurkumu (zlaté hvězdičky).
- Do vlhké polevy vkládejte dle fantazie barevné sušené jedlé květy, například růže, měsíček, levandule, rozmarýn, chrpa, sléz, pivoňka, vřes. Můžete využít třeba naše Velké květy.
Mějte krásný adventní čas!