Čajovník čínský Síla kofeinu k podpoře fyzických a psychických schopností
Pravý čaj má povzbuzující účinky.
Latinský název Camellia sinensis
Lidové názvy Čaj, thé, tea
Popis a výskyt Původně strom rostoucí v jihozápadní Číne a Indii, který se dnes pěstuje jako nízký keř (do 1,5 m). Hlavními producenty jsou Čína, Indie, Keňa, Srí Lanka, Indonésie.
Zpracování Sbírají se mladé nerozvité lístky na špičkách větví a 2–3 další listy. Čím jsou lístky mladší, tím je čaj kvalitnější. Typ čaje záleží na dalším zpracování. Zelený čaj vzniká rychlým sušením na velkých pánvích. U výroby černého čaje se listy nechávají zavadnout, potom se rolují a nechávají v tlustých vrstvách několik dní fermentovat. Během fermentace se mění obsahové látky, barva, vůně a chuť čaje. Změnám podléhají zejména třísloviny, chlorofyl a složky silice. Nakonec se černý čaj dosouší umělým teplem.
Účinné látky Kofein (1,5 až 4,5 %), třísloviny, flavonoidy, fenolické kyseliny (kyselina chlorogenová, kyselina kávová), silice.
Účinky Zelený nebo černý čaj se pije jako osvěžující a stimulační nápoj na podporu duševních a fyzických schopností. Obsažený kofein má povzbuzující účinky a podporuje soustředění. Kofein aktivizuje tukové zásoby a ve spojení s fyzickou aktivitou přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti. Obsažené třísloviny, flavonoidy a fenolické kyseliny jsou výraznými antioxidanty. Obsažené fenolické látky, zejména EGCG, mají silnou aktivitu proti volným radikálům (antioxidační aktivita). Má také příznivý vliv na metabolismus tuků a kontrolu tělesné hmotnosti, podporuje přirozenou obranyschopnost - imunitní systém.
Rizika Možnost předávkování kofeinem (nad 6 šálků denně: zrychlený tep, vyšší krevní tlak, arytmie, třes rukou apod.). Při vyšších dávkách se objevují i nevolnosti, poruchy trávení, případně se zvyšuje riziko výskytu žaludečních vředů. V případě dlouhodobého pití vysokých dávek zeleného čaje byly zaznamenány i otravy fluorem, který je v čaji v malém množství rovněž obsažen. Čaj by se neměl kombinovat s jinými stimulancii a může narušovat vstřebávání železa (např.při léčbě anémie) z trávicí soustavy.
Dávkování Jednotlivá dávka cca 2 g, podávaná několikrát denně (max. 6 šálků/den).
Zajímavosti V čaji je v malém množství obsažen i L-theanin. To je látka s velkou perspektivou. Experimentálně u ní byl zjištěn pozitivní vliv na činnost mozku, zlepšuje kvalitu spánku a odstraňuje následky stresu. Je však třeba tuto látku ještě prostudovat z hlediska bezpečnosti.
Sbíraná část List (Theae folium)
Sušení, sesychací poměr U nás neroste.
Doba sběru Během celého roku, v závislosti na lokalitě a požadované kvalitě