Temnoplodec černoplodý (arónie) Vitamíny a minerály v každé temné bobuli
Obsah vitamínů, minerálů, flavonoidů a antokyanových barviv s antioxidačními účinky.
Latinský název Aronia melanocarpa
Lidové názvy Černý jeřáb, arónie černá, aronie
Popis a výskyt Krátkověká keřovitá rostlina rostoucí nejčastěji ve vlhkých tmavých lesích. V kulturních odrůdách to může být i nízký stromek. Poskytuje černé plody se svíravou a kyselou příchutí. Původní na severovýchodě USA a východní části Kanady. V Evropě od začátku 18. stol.
Zpracování Sbírají se tmavé zralé kulovité plody, které se zpracovávají na řadu produktů: džemy, sirupy, šťávy apod. Mohou se i sušit.
Účinné látky Anthokyaniny (delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin ), prokyanidiny, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, minerály, vitaminy C a B, cukry a další.
Účinky Plody a extrakt mají antioxidační účinky. Obsahuje vitamíny, minerály, flavonoidy a množství antokyanových barviv, která mu dodávají typickou tmavě fialovou barvu. Využíván je v potravinářském průmyslu, kde se používají antokyanová barviva izolovaná z plodů arónie k barvení potravin.
Rizika Bez vážnějších rizik. Při větších dávkách hrozí překyselení žaludku a s tím spojené trávicí obtíže, nevolnosti a zvracení.
Dávkování Vzhledem ke svíravé chuti se samostatně užívá zřídka. Spíše ve formě slazených produktů.
Zajímavosti V potravinářském průmyslu slouží anthokyanová barviva izolovaná z arónie k barvení potravin, hlavně ovocných šťáv, džemů, sirupů apod.
Sbíraná část Plod (Sorbi nigri fructus, Aroniae fructus)
Sušení, sesychací poměr Po sklizni vydrží plody v dobrém stavu i 2 měsíce, pokud jsou uchovávané na chladném místě. Když chceme sušit, nejprve necháme zavadnout a poté sušíme umělým teplem nebo rozsypané v tenké vrstvě na vzdušném místě. Po usušení odstraníme stopky a uchováváme v papírových pytlech.
Doba sběru Září–říjen