Velikonoční bylinkové dárky ZDE

Cukrová řepa Cukrovka

Cukrová řepa Cukrovka

Cukrová řepa je na druhém místě za cukrovou třtinou jako hlavním zdrojem světového cukru. Dříve, než se začala využívat coby zdroj pro výrobu cukru, sloužila jako zahradní plodina a jako krmivo.

Latinský název Beta vulgaris var. altissima

Lidové názvy Cukrovka

Popis a výskyt Cukrová řepa má využití v cukrovarnictví. Je na druhém místě za cukrovou třtinou jako hlavním zdrojem světového cukru. Dříve, než se začala využívat coby zdroj pro výrobu cukru, sloužila jako zahradní plodina a jako krmivo.

Zpracování Sklizené bulvy jsou využívány v cukrovarnickém průmyslu, pro výrobu cukru a následně lihu. Jako krmivo pro hospodářská zvířata jsou řízky užívány omezeně.

Účinné látky Sacharoza 15 - 22%, pektin, minerální látky (nejvíce draslík, o něco méně fosfor, vápník).

Účinky Zdroj pro výrobu cukru.

Zajímavosti Za napoleonských válek došlo k obrovskému rozvoji cukrovarnictví, neboť francouzské námořnictvo zavedlo námořní blokádu Anglie a tím byl znemožněn dovoz třtinového cukru do Evropy z Karibiku. Cukrová řepa také zpětně obohacuje půdu o živiny a spotřebovává ze vzduchu nemalé množství oxidu uhličitého.

Sbíraná část Kořen (bulva)

Doba sběru září- začátek prosince

Kde se ukrývá Cukrová řepa

LEROS Eucalyptus Cold brew
13%

Eucalyptus Cold brew