Douška mateří od kašle uleví
Jindřich Čech @__alchymista__ 1. 6. 2023
Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) vás okouzlí vůní a překvapí svými účinky. Bylinka je domácí v téměř celé Evropě, nicméně každý region zná pokaždé trochu jinou mateřídoušku. Velmi se totiž různí složení její silice (esenciálního oleje), která zodpovídá za většinu jejích účinků. Bylinky tak v každé zemi nejen že trochu jinak voní, ale také i jinak fungují. U nás je často považována za jednu ze svatojánských bylin.
Pokud vám není dobře a pokouší se o vás nachlazení, může vám pomoci hned s několika symptomy. Ceněná je totiž pro své mnohé terapeutické účinky. Jedno z nejčastějších využití nachází v terapii kašle, neboť pomáhá k lepší expektoraci (vykašlávání) při vlhkém kašli. Její silice obsahuje látky jako je cymol, karvakrol a thymol, které dokáží působit na řasinkový epitel, jež se nachází v naší průdušnici a průduškách. Jednoduše: na stěnách zmíněných dýchacích cest jsou malé “chloupky”, které se neustále vlní a svým pohybem pomáhají vynášet cokoliv, co se do našich plic dostalo. Pod vlivem účinných látek z mateřídoušky pak své vlnění zrychlují a dokážou tak zrychlit odstraňování přítomného hlenu. Pokud ale kouříte, bylinka vám v tomto nepomůže. Již po jedné cigaretě tyto řasinky ochromíme, pokud pak kouříme delší dobu, tak je zcela zlikvidujeme. To vede k dobře známému “kuřáckému” kašli. Zde ovšem účinky mateřídoušky nekončí, zmíněné látky karvakrol a thymol mají totiž mírný dezinfekční účinek a pomáhají tak likvidovat mikroby, kteří se uchytili v našich plicích. Kromě toho byly pozorovány také spasmolytické (křeče uvolňující) účinky na hladké svalstvo průdušek, což pomáhá snižovat intenzitu kašle. Využít těchto efektů mateřídoušky můžeme prostřednictvím čaje a to buď samostatně nebo ve směsích jako je Dětský čaj na průdušky, který jsme sestavili speciálně pro ty nejmenší. Vyzkoušet ji můžeme také prostřednictvím inhalace. Do našich dýchacích cest tak přivedeme nejen určité množství účinných látek, ale také vlhko, které pomůže hlen naředit, a teplo, díky kterému půjde pak snadněji ven. |
|
Již zmíněné dezinfekční účinky, které doplňují ty protizánětlivé a regenerační, můžeme využít i jinde. K obsahovým látkám se připojuje také určité množství tříslovin, které působí adstringentně. To znamená, že dokáží stahovat naše rány na kůži a sliznicích a zrychlovat tak jejich hojení. Skvělým pomocníkem se proto mateřídouška stává při nejrůznějších bolestech v krku či zánětlivých procesech v dutině ústní. Jako kloktadlo či výplach ji můžeme využít ke snížení množství bakterií a potlačení zánětu. Stejných účinků lze využít také v péči o naši pokožku. Její využít nacházíme v případě špatně se hojících ran a zánětlivých procesech na kůži. Kromě oplachů si z mateřídoušky lze připravit také obklady či koupel. Přípravky s mateřídouškou se také dobře hodí na aknózní pleť, o nichž jsme vám psali v článku Bylinky na akné. Využít můžeme také jejích antifungálních (proti houbových) účinků, které mohou pomoci v boji s různými mykózami. Účinky jsou spíše mírnější. Silnější pak nalezneme u dobromysli obecné. Ta obsahuje větší množství účinného thymolu. |
|
Třetím pilířem jejího využití se stává péče o naše trávení. K účinkům silice se připojují látky zvané hořčiny, které dokáží povzbudit naši chuť k jídlu. Interakcí s našimi chuťovými pohárky pak také dochází k zvýšenému slinění, produkci žaludeční kyseliny, enzymů a žluči, což vede k tomu, že lépe vytrávíme. To nám zajistí nejen lepší gastronomický prožitek, ale také nás preventivně ochraní před meteorismem, tedy plynatostí. Pokud by i tak k plynatosti přece jen došlo, nastupují antibakteriální účinky již zmíněné silice, které dokáží naši rozbouřenou střevní mikroflóru uklidnit. Svoji zásadní roli hraje proto v čajové směsi Dobré zažívání. |
Fytoterapie perem lékaře - Karol Mika
Farmakognozie - Jiřina Spilková a kolektiv
Farmakognózia, Biologicky aktívne rastlinné metabolity a ich zdroje - Nagy, Mučaji, Grančai
Review of Ethnobotanical, Phytochemical, and Pharmacological Study of Thymus serpyllum L.
Thymus serpyllum Essential Oil and Its Biological Activity as a Modern Food Preserver