Objevte kouzlo Vánoc s adventními kalendáři a vyberte si z naší nabídky vánočních dárků

Dýňový koláč

Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 30. 10. 2024

Co by to bylo za podzimní atmosféru bez dýňového receptu? My jsme si pro vás s Pavlou alias @vintagekitchen.cz připravili recept na neodolatelný dýňový koláč.

2.png
Dýňový koláč

Dýně, která se stala neodmyslitelným symbolem podzimu, pochází původně z Ameriky. První nálezy dýní sahají až 7 000 let zpět do oblasti Mexika a Střední Ameriky, kde si ji oblíbili původní obyvatelé pro její výživové vlastnosti i všestranné využití. Do Evropy se dostala až po objevení Ameriky v 16. století, kdy si rychle našla cestu i na naše stoly. V Čechách se dýně začala cíleně pěstovat koncem 18. století, ačkoliv v prvních letech byla spíše kuriozitou než běžnou surovinou.

Dýně je nutričně bohatá potravina, která obsahuje vitamíny A, C, E a skupiny B, minerály jako draslík, hořčík a železo, a množství antioxidantů, které podporují zdraví očí a imunitního systému. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému podílu vlákniny je ideální pro udržení zdravé hmotnosti a podporu trávení.

Historicky se v české kuchyni z dýně připravovaly hlavně polévky, sladká pyré či omáčky, ale i dýňový kompot, který byl oblíbený jako dezert či příloha. V dnešní době patří mezi nejoblíbenější recepty dýňový koláč, inspirovaný americkým „pumpkin pie“, který je plný teplých koření jako skořice a muškátový oříšek.

Tento recept na dýňový koláč obsahuje celozrnnou mouku, tudíž obsahuje méně jednoduchých cukrů. Doplněné mandle dodávají koláči více zdravých tuků a bílkovin, což ještě vylepšuje jeho nutriční hodnotu. K dýňovému koláči se skvěle hodí čaj z divizny, který nejen zvýrazní jeho chuť, ale i podpoří vaše zdraví. Divizna je známá pro své léčivé účinky zejména na dýchací cesty. Pomáhá zmírňovat kašel, uvolňuje hleny a díky svým protizánětlivým vlastnostem podporuje regeneraci sliznic. Šálek diviznového čaje tak doplní tuto podzimní pochoutku a podpoří imunitní systém v chladnějších dnech.

INGREDIENCE NA KORPUS:

150 g hrnku celozrnné špaldové mouky

50 g mandlové mouky

120 g studeného másla

1 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu

3 lžíce studené vody

¼ lžičky prášku do pečiva

¼ lžičky soli

 

DÝŇOVÁ NÁPLŇ:

400 g dýňového pyré

3 velká vejce

70 g třtinového cukru muscovado nebo panely

½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

1 lžička mleté skořice

½ lžičky mletého nového koření

½ lžičky mletého hřebíčku

½ lžičky mletého zázvoru

200 ml mandlové smetany

2 lžíce mandlového krému

POSTUP DÝŇOVÁ NÁPLŇ:

Nejprve si připravte dýňové pyré. Dýni rozkrojte na půlku, vydlabejte semínka a přemístěte slupku nahoru na plech vyložený pečícím papírem. Dýni pečte v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 60 minut. Hotovou dýni poznáte tak, že ji lze propíchnout snadno vidličkou. Po zchladnutí z dýně lžící vydlabejte dužinu, dejte ji do robotu a rozmixujte úplně dohladka. Pyré můžete uchovávat až 3 dny v ledničce. Do odváženého pyré přidejte vejce, třtinový cukr, mandlovou smetanu, mandlový krém a veškeré koření.

POSTUP KŘEHKÉ TĚSTO:

Rozkrájejte studené máslo na malé kousky a zapracujte dohromady s oběma druhy mouky, solí a práškem do pečiva. Zapracování provádějte noži nebo v robotu na malé obrátky, aby pod teplýma rukama těsto příliš neměklo. Až se vám podaří rozdrobit máslo v mouce na opravdu malé kousíčky, přidejte javorový sirup a ledovou vodu. Přidávejte ji postupně, aby těsto nebylo příliš mokré. Těsto je hotové, když se jeho konzistence začíná podobat vlhké drobence a drží pěkně pohromadě. Těsto zabalte do folie a nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici. Koláčovou formu o rozměru 22-24 cm vymažte máslem. Odpočinuté těsto vyválejte na placku o síle 0,5 cm a na válečku přeneste do formy. Tak zabráníte jeho případnému potrhání. Těsto jemně vtlačte do formy, tak aby přilnulo ve všech záhybech, okraje ořízněte, těsto na dně propíchejte vidličkou a dejte předpéct v troubě vyhřáté na 180 °C. Pečte 10 minut.

Dýňovou náplň nalijte na těsto připravené ve formě. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C a po 30 minutách zkontrolujte špejlí, zda je koláč upečený. Případně nechte dopéct, dokud není při další kontrole špejle vytažená z náplně suchá. Před servírováním můžete ještě koláč ozdobit  našlehaným tvarohovým sýrem či šlehačkou a snítky rozmarýnu.