Fenykl obecný Chuťově výrazný zázrak do kuchyně, také pro normální trávení
Voňavý plod slouží k podpoře zdraví horních cest dýchacích a normálnímu trávení. Použitelný i u nejmenších dětí.
Latinský název Foeniculum vulgare
Lidové názvy Italský kopr, římský kopr, sladký kopr, vlašský kopr, úkrop
Popis a výskyt Jednoletá až víceletá bylina, původem ze Středozemí, která se pěstuje na mnoha polích po celém světě.
Zpracování Sbírají se zralé plody (dvounažky) kulturních odrůd, které se usuší. Část produkce slouží pro destilaci silice, která se může používat samostatně.
Účinné látky Silice (2– 6 %, anethol, fenchon, anisaldehyd, kyselina anisová, α-pinen) a olej (asi 12 %).
Účinky Užívá se jako prostředek pro podporu normálního trávení a chuti k jídlu. Slouží k podpoře zdraví horních cest dýchacích, podporuje sekreci hlenu. Údajně zlepšuje tvorbu mléka u kojících matek. Tradičně se doporučuje také pro předmenstruační, menstruační a menopausální komfort. Dále je uváděn antioxidační efekt a podpora imunitního systému.
Rizika Fenykl je bezpečný, vyskytuje se pouze alergie (spojená s anýzem, celerem, koriandrem či koprem).
Dávkování Jednotlivá dávka drogy je 1,5–2,5 g. V případě podpory trávení se užívá s jídlem, nebo krátce po jídle.
Zajímavosti Ve středověku se plody fenyklu žvýkaly před návštěvou zpovědnice, aby přehlušily zápach z úst. Existují i hořké odrůdy fenyklu, které obsahují méně anetholu, zato více fenchonu a felandrenu.
Sbíraná část Plod (Foeniculi amari fructus–plod hořkého fenyklu, Foeniculi dulcis fructus–plod sladkého fenyklu)
Sušení, sesychací poměr Nasbíranou nať nebo samotné okolíky necháváme dozrát na plachtách, neboť nažky se při manipulaci snadno vydrolují. Po vymlácení je zapotřebí odstranit zbytky nečistot a nezralé plody. Skladujeme v papírových pytlích.
Doba sběru Září–říjen