Medový keř (Honeybush) Medově čajová chuť bez obsahu kofeinu z jižní Afriky
Stejně jako rooibos nebo černý čaj se používá k přípravě teplého osvěžujícího nápoje. V bylinných směsích slouží jako chuťová složka připomínající svým aroma med.
Latinský název Cyclopia spp.
Lidové názvy Honeybush
Popis a výskyt Jde o několik keřových druhů rodu Cyclopia, které kvetou žlutými květy a pochází z jižní Afriky. Obtížně se pěstuje a tak produkce stále závisí hlavně na divoce rostoucích rostlinách.
Zpracování Každý keř se sklízí v závislosti na konkrétním druhu jednou za dva až tři roky, a to tak, že se v době květu ořežou drobné větve i s listy a květy. Následně se fermentuje ve vrstvě při teplotách mezi 50 a 60°C, přičemž materiál změní barvu na červenohnědou a zvýrazní se medové aroma. čaj z medového keře se vyrábí buď zalitím vodou, nebo se tradičně ponechává v horké vodě celý den a tak je nápoj kdykoli k dispozici. Narozdíl od černého čaje totiž nedochází k hořknutí během dlouhého luhování.
Účinné látky Na rozdíl od černého čaje obsahuje jen málo tříslovin (cca 0,5%). Hlavními obsahovými látkami jsou flavonoidy, izoflavonoidy, deriváty kyseliny skořicové a malé množství silice.
Účinky Používá se jako nápoj k běžnému pití, který má nasládlou chuť a medové aroma. Neobsahuje kofein. Obsahuje antioxidanty a další celou řadu minerálních látek.
Rizika Žádná významná rizika nebyla zjištěna.
Dávkování K přípravě čaje 1 až 2 g na šálek.
Zajímavosti Do Evropy se začal ve významnějších množstvích dodávat až v 90. létech 20. století. Do té doby to byl tradiční nápoj pouze malé oblasti v Jihoafrické republice.
Sbíraná část Nať (větvičky, listy a květy)
Sušení, sesychací poměr Suší se až po fermentaci, a to při teplotách do 70°C
Doba sběru Doba sklizně je závislá na nadmořské výšce. V nížinách obvykle v červnu, na horách až v září či říjnu