Hrušeň obecná Lahodné hrušky jsou tradiční a populární ovoce
Hrušky jsou známým a populárním ovocem. Obsahují mnoho cukrů, vlákninu, vitamíny a minerály.
Latinský název Pyrus communis
Lidové názvy Hruška, polnička
Popis a výskyt Opadavý listnatý strom. Jde o hybridní druh se složitým vývojem. Bývá pravidelně napadán rzí a jinými chorobami, takže se nepěstuje v rozsáhlejších plantážích.
Zpracování Sklízí se plody v plné zralosti, případně před dozráním (při dlouhodobém skladování a zavařování).
Účinné látky Organické kyseliny, cukry, vláknina, vitamín C, flavonoidy, minerální látky a další.
Účinky Ve srovnání s mnoha jinými druhy ovoce mají hrušky nízký obsah kyselin. Jsou proto dobře tolerovány i lidmi, kteří jsou na kyseliny v potravě citliví. Obsahují vlákninu, řadu vitamínů a minerálů. Vyšší dávky působí mírně projímavě.
Rizika Nemá vážná rizika.
Dávkování Bez omezení.
Zajímavosti Už ve staré řecké báji o Tantalovi se objevuje hrušeň. Hlavní hrdina odsouzený za své zlé činy prý na její plody nikdy nedosáhl a navždy ho trápil hlad a žízeň.
Sbíraná část Plod (Pyri fructus)
Sušení, sesychací poměr Hrušky omyjeme , osušíme ,nakrájíme na plátky a sušíme při teplotě 55-60 °C Uskladníme ideálně v uzavíratelných sklenicích nebo uzavíratelných nádobách.
Doba sběru V době zralosti, obvykle září -říjen