Jahodník obecný Jedny z nejoblíbenějších plodů na světě a listy jako náhražka čaje
Jahodníkový list je skvělý jako náhražka pravého čaje a pro podporu normálního trávení. Používá se i zevně ke kloktání a omývání.
Latinský název Fragaria vesca
Lidové názvy Jahoda, lesní jahoda, jahodníček, podzemek, podzemská jahoda, zemnice
Popis a výskyt Jahodník obecný je 5–20 cm vysoká rostlina s trojčetnými nebo i pětičetnými listy rozšířená především v mírném pásmu severní polokoule. Roste na okrajích lesů, na pasekách, u cest, na lesních stráních a osidluje i narušené půdy (rumiště a příkopy).
Zpracování Sbíranou částí je list, který se sbírá v době květu od května do srpna. Po sklizni se suší nebo je ho možno fermentovat podobně jako listy čajovníku.
Účinné látky Třísloviny, flavonoidy, silice, vitamín C, organické kyseliny.
Účinky Díky obsahu tříslovin má adstringentní (svíravý) účinek. Vnitřně se listy jahodníku užívají k podpoře normálního trávení. Zevně ke kloktání a k omývání.
Rizika Bez vážnějších rizik, při větší dávce užívané vnitřně může přijít zácpa.
Dávkování Vnitřně 1 až 2 g jako nálev, 2 až 3× denně. Ke kloktání a omývání 4 až 8 g jako odvar.
Zajímavosti Velkoplodé jahody pěstované pro plody byly jako kulturní plodina vyšlechtěny z několika druhů divokých jahodníků zahradníkem krále Ludvíka XV. v roce 1766.
Sbíraná část List (Fragariae folium)
Sušení, sesychací poměr Listy jahody sušíme v tenké vrstvě do 10cm na dobře větraném a stinném místě.Umělé teplo nesmí přesáhnout 50°C. List je mírně náchylný k zapaření a je i trochu drobivý, proto jej během sušení neobracíme, jen lehce načechráváme. I při balení do papírových pytlů s ním zacházíme opatrně. Sesychací poměr je 5:1.
Doba sběru Květen–srpen