Jeřáb ptačí Trpké jeřabiny k osvěžení těla a podpoře imunity
Používá se jako prostředek k osvěžení těla a podpoře imunity.
Latinský název Sorbus aucuparia
Lidové názvy Jeřáb obecný, jeřábek, jeřabina, jaráb, divá vřeskyně, jařabina, jerábník, jeřábník, korálky, muk, ptačí potrava, reráb, řežáb, sorbit, žeráb
Popis a výskyt Stromy nebo vyšší keře rozšířené v mírném pásmu. Plody jsou takzvané jeřabiny. Ty velmi chutnají ptákům, kteří se starají o rozšíření semen (trusem). Často rostou v zahradách nebo alejích jako okrasná dřevina.
Zpracování Sbírají se plně zralé, červenooranžové plody, které se buď suší, nebo se jako čerstvé zpracovávají například na marmelády.
Účinné látky Vitamín C (kyselina askorbová) a jiné organické kyseliny, například kyselina parasorbinová. Vedlejšími látkami jsou sorbitol, cukry, pektiny a karoteny.
Účinky Používá se jako prostředek k osvěžení těla a podpoře imunity. Užití je také vhodné při stresu a námaze.
Rizika Čerstvé jeřabiny jsou mírně jedovaté – mohou vyvolat nevolnost, zvracení a průjem, sušením nebo varem se rizikovost ztrácí a při běžném dávkování přetrvává jen lehce projímavý efekt.
Dávkování 1,0 - 1,5 g rozdrcených jeřabin, které se přelijí studenou vodou a nechají se 6 až 8 h macerovat.
Zajímavosti Plody z kulturních odrůd jsou méně trpké a jsou pro užívání vhodnější. Z jeřabin lze připravovat džemy a sirupy.
Sbíraná část Plod (Sorbi fructus)
Sušení, sesychací poměr Nejprve necháme jeřabiny v průvanu nebo na slunci zvadnout a pak je co nejrychleji dosušujeme umělým teplem. Jen tak neztratí svoji červenou barvu. Můžeme je také předsoušet rozvěšené na šňůrách. Po dosušení odstraníme veškeré stopky. Plod je dobré ještě přečistit na sítě asi 3 × 3 mm, tím propadají drobné úlomky stopek. Usušené plody balíme do pevných papírových nebo polypropylenových pytlů. Sesychací poměr: 3:1.
Doba sběru Srpen–září