JOGURTOVÁ ZMRZLINA S LEVANDULÍ
Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 17. 7. 2023
Omamná a uklidňující levandule obohacuje svými vlastnostmi odvětví lékařství, kosmetiky a a kulinářství již od starověku. První písemná zmínka o levanduli v herbářích pochází z díla řeckého lékaře a botanika Dioskorida, nazvaného "De Materia Medica", které bylo napsáno kolem roku 60 n.l. Dioskorides popisuje levanduli jako léčivou rostlinu vynikající svými uklidňujícími účinky. O osm století později ji arabský botanik Ibn al-Baytar ve svém díle "Herbarium“ charakterizuje jako rostlinu s antimikrobiálními a protizánětlivými vlastnostmi. Od té doby byla levandule zařazena do mnoha dalších herbářů a lékařských knih, které se v průběhu staletí vyvíjely. Její popularita jako léčivé a aromatické rostliny se rozšířila v 16. a 17. století během renesance, kdy se dostala i k nám do Čech.