OBJEVUJTE TAJE VELIKONOC s voňavými bylinkovými čaji. VELIKONOČNÍ NABÍDKA ZDE

Kardamom Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých

Kardamom Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých

Kardamovník, zkráceně zvaný též kardamom je statná bylina z čeledi zázvorníkovitých. Její plody a oddenky se používají jako koření. Kardamom je světoznámé koření používané v indické i arabské kuchyni, ale překvapivě také velmi oblíbené ve Skandinávii.

Latinský název Rod Elettaria a Amomum

Lidové názvy Kardamom, kardama, často ale nesprávně kardamon

Popis a výskyt Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých. Oba rody jsou původem z Indie (největší producent až do konce 20. století). Kardamom pravý či zelený se dováží z oblastí Indie až po Malajsii. Černý kardamom, také známý jako hnědý nepálský kardamom (Amomum), pochází z oblasti Himalájí, Nepálu a západního Bengálska.

Zpracování Lusky rodu Elettaria jsou světle zelené, Amomum má lusky větší tmavě hnědé.

Účinné látky Silice 3 až 6% (hlavními složkami terpinylacetát, myrcen, dále pak cineol, limonen, borneol, α-terpineol), dále je obsažen olej a škrob.

Účinky Ve směsích upravuje chuť a vůní – má lehce pikantní nasládle citrusovou chuť a velmi intenzivní vůni. Většina produkce se zpracovává v potravinářství jako koření, je to tradiční součást curry, asijských likérů, čaje masala apod.

Rizika Bez významnějších rizik.

Dávkování 1 g jako nálev (čaj), 2 až 3× denně.

Zajímavosti Po vanilce a šafránu se jedná o třetí nejdražší koření na světě.

Sbíraná část Plod (Cardamomi fructus), semeno

Sušení, sesychací poměr U nás neroste.

Doba sběru V závislosti na klimatu a lokalitě, červen–únor

Kde se ukrývá Kardamom