Kardamom Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých
Kardamom Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých
Kardamovník, zkráceně zvaný též kardamom je statná bylina z čeledi zázvorníkovitých. Její plody a oddenky se používají jako koření. Kardamom je světoznámé koření používané v indické i arabské kuchyni, ale překvapivě také velmi oblíbené ve Skandinávii.
Latinský název Rod Elettaria a Amomum
Lidové názvy Kardamom, kardama, často ale nesprávně kardamon
Popis a výskyt Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých. Oba rody jsou původem z Indie (největší producent až do konce 20. století). Kardamom pravý či zelený se dováží z oblastí Indie až po Malajsii. Černý kardamom, také známý jako hnědý nepálský kardamom (Amomum), pochází z oblasti Himalájí, Nepálu a západního Bengálska.
Zpracování Lusky rodu Elettaria jsou světle zelené, Amomum má lusky větší tmavě hnědé.
Účinné látky Silice 3 až 6% (hlavními složkami terpinylacetát, myrcen, dále pak cineol, limonen, borneol, α-terpineol), dále je obsažen olej a škrob.
Účinky Ve směsích upravuje chuť a vůní – má lehce pikantní nasládle citrusovou chuť a velmi intenzivní vůni. Většina produkce se zpracovává v potravinářství jako koření, je to tradiční součást curry, asijských likérů, čaje masala apod.
Rizika Bez významnějších rizik.
Dávkování 1 g jako nálev (čaj), 2 až 3× denně.
Zajímavosti Po vanilce a šafránu se jedná o třetí nejdražší koření na světě.
Sbíraná část Plod (Cardamomi fructus), semeno
Sušení, sesychací poměr U nás neroste.
Doba sběru V závislosti na klimatu a lokalitě, červen–únor