Klanopraška čínská (schizandra) Bylina pěti chutí podpoří odolnost organismu
Přispívá k normálnímu trávení a podporuje odolnost a výkonnost organismu.
Latinský název Schizandra chinensis
Lidové názvy Schizandra, schisandra, magnolka čínská, limoník, gomishi, wu-wei-zu
Popis a výskyt Opadavý, dřevnatějící keř liánovitého růstu s jednoduchými střídavými listy a pravidelnými bělavými květy. Dosahuje až 10 m. Plody jsou červené bobule, které jsou jedlé. Pochází ze severovýchodní Číny, přilehlé oblasti Ruska a Koreje. U nás občas pěstována jako okrasná rostlina.
Zpracování Během září se sbírají zralé červené bobule v celých hroznech připomínajících červený rybíz. Používají se čerstvé nebo sušené, případně slouží k výrobě extraktů a tinktur.
Účinné látky Lignany (hlavně schizandrin a deoxyschizandrin), cukry, organické kyseliny (např. jablečná, citrónová, vinná), steroly, vitamin C, E, olej a další.
Účinky Schizandra je adaptogen, při stresu podporuje odolnost a výkonnost organismu, má antioxidační účinky. Jako tonikum podporuje mentální pohodu. Pomáhá udržet normální trávení a funkci jater a přispívá k pročištění organismu. Dále podporuje normální funkci dýchacího systému.
Rizika Pravděpodobně bezpečná, nicméně může ovlivnit souběžnou léčbu některými léčivy (např. warfarin, midazolam aj.).
Dávkování Podává se jako prášek ze sušených plodů v dávkách 1,5 až 2 g, 1až 3× denně. Na podporu normálního trávení 0,5 až 1,5 g před jídlem.
Zajímavosti Čínský název "wu-wei-zu“ znamená „plody pět chutí“. Jsou zároveň kyselé, hořké, nasládlé, trochu slané a adstringentní (stahující).
Sbíraná část Plod (Schizandrae fructus)
Sušení, sesychací poměr U nás roste jen zřídka, jako pěstovaná.
Doba sběru Srpen–říjen