Kopr vonný Aromatická bylinka s bohatým využitím v kuchyni
Podporuje normální trávení. Může podporovat tvorbu mateřského mléka.
Latinský název Anethum graveolens
Lidové názvy Koprek, šír
Popis a výskyt Jednoletá bylina s rýhovanou dutou lodyhou a jemnými, mnohonásobně zpeřenými listy vyrůstajícími střídavě z lodyhy. Celá rostlina výrazně voní. Pochází z východní oblasti Středozemí a ze západní Asie. Dnes se celosvětově pěstuje jako koření a zelenina.
Zpracování Sbírá se nať bez hlavní tuhé lodyhy, a to v době před kvetením.
Účinné látky Silice (v nekvetoucí nati 0,2 až 0,5%, hlavními složkami anethol, karvon, limonen) a flavonoidy.
Účinky Podporuje normální trávení a vylučování vody z organizmu. Má relaxační účinek, napomáhá usínání. Přispívá k menstruačnímu komfortu. Může podporovat tvorbu mateřského mléka.
Rizika Bez závažnějších rizik. Nevhodný v těhotenství, kde vysoké dávky mohou zvyšovat pravděpodobnost potratu. Toto riziko je podstatně větší u plodů kopru nebo u čisté destilované silice.
Dávkování 2 až 4 g sušené nati na šálek čaje.
Zajímavosti Kopr byl nalezen i v egyptských pyramidách, kde doprovázel faraony na jejich poslední cestě.
Sbíraná část Plod (Anethi fructus), nať (Anethi herba)
Sušení, sesychací poměr Sušíme v tenké vrstvě nebo ve svazečcích na stinném a dobře větraném místě. Teplot sušení do 40 °C. Balíme do papírových pytlu .
Doba sběru Kdykoliv v průběhu vegetace