Kurkuma dlouhá Orientální koření, které dobarví večeři a podpoří normální trávení
Podporuje normální trávení, chuť k jídlu a normální činnost jater. Působí pozitivně na normální činnost kardiovaskulárního systému.
Latinský název Curcuma longa
Lidové názvy Kurkuma, indický šafrán, kosturi manjal, manjal, terra merita, indický zázvor, žlutý zázvor, jianghuang
Popis a výskyt Vytrvalá bylina se zdužnatělými kořenovými oddenky, které jsou na řezu intenzivně žluté. Pěstuje se v jihovýchodní Asii, hlavně v Indii.
Zpracování Sbírá se dužnatý oddenek, který nejdříve povaří ve vodě nebo v páře, oloupe se a nakrájí na menší kousky. Pak se suší a rozemele na prášek.
Účinné látky Silice (cca 5 %, obsahující hlavně turmeron a zingiberen), žlutá barviva (kurkumin a jeho deriváty). Dále cukry a velké množství škrobu.
Účinky Podporuje chuť k jídlu, normální trávení a normální činnost jater. Přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému (krevní oběh). Má antioxidační účinky, udržuje funkčnost imunitního systému. Podporuje normální funkci dýchacího systému, normální stav kloubů a kostí, normální stav pokožky, normální činnost nervové soustavy. V potravinářství se používá jako koření a barvivo (kurkumin = barvivo E100).
Rizika Může způsobit pocit sucha v ústech, u citlivějších osob vyvolává podráždění žaludku a způsobuje nadýmání.
Dávkování Jednotlivá dávka je 0,5 až 1,5 g ve formě nálevu (čaje), 2 až 3× denně.
Zajímavosti Žlutá barva kurkumy se v zásaditém prostředí mění na červenohnědou. Díky tomu se v chemii používala jako předchůdce lakmusového papírku.
Sbíraná část Kořen (Curcumae radix)
Sušení, sesychací poměr U nás neroste.
Doba sběru 8 až 10 měsíců od výsadby