Levandule: jak ji sbírat, sušit a uchovávat
Zuzana Sedlecká 15. 7. 2024
Máte levanduli na zahrádce nebo na terase a chtěli byste se z její vůně a účinků těšit celý rok? Kouzlo tkví ve správném sběru a jeho načasování, kvalitním usušení i jejím skladování. Sepsali jsme pro vás, jak na to.
Začátek prázdnin je ideální pro sklizeň
Levanduli sklízejte v červenci a srpnu, ještě než se její květy plně rozvinou. Zachovají si tak nejvyšší podíl účinných látek a zároveň vám levandule nebude tolik opadávat. Za suchého a slunečného počasí větévky opatrně sestříhněte zahradnickými nůžkami. Sbírá se jak květ, tak i nať, kterou stříhejte nad dřevnatou částí rostlinky.
Správné sušení je základ
Po sklizni je důležité levanduli správně usušit, aby si zachovala svou krásu a vůni po celý rok. Levandulové větévky zavěste ve svazečcích květem dolů na suché, stinné a dobře větrané místo. Pokud nemáte k dispozici vhodný prostor, můžete levanduli sušit i při umělé teplotě do 35°C. Sušení by mělo probíhat pozvolně.
Uchovávání levandule pro celoroční využití
Po důkladném usušení sdrhněte květy a zbavte je všech příměsí. Sušenou levanduli můžete skladovat v plátěných sáčcích nebo sklenicích na tmavém místě. Pokud levanduli chcete použít jako dekoraci, můžete ji uložit v celých svazečcích do krabice.
Sušená levandule se výborně hodí pro přípravu bylinných čajů a limonád, výrobu přírodní kosmetiky nebo dekorací.