LEVANDULOVÉ CUPCAKY
Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 21. 8. 2022
Letošní léto nás obdařilo mimořádně krásným prosluněným počasím a vypadá to, že ještě několik takových dnů máme před sebou. I když mnoho z nás se ráno či večer neobejde bez šálku horkého čaje, povětšinou těmto dnům vévodí studené nápoje. Patříte-li mezi milovníky čajů a v létě si svůj oblíbený čaj chladíte do podoby ledového, můžete si usnadnit přípravu použitím čaje cold brew, který je vyroben tak, aby se všechny jeho vůně a chutě vylouhovaly i do vody studené. Pokud potřebujete zklidnit mysl a podpořit trávení přijde vám vhod osvěžující čaj Levandule cold brew a pokud dáváte přednost kořeněnějším chutím nejspíše vás osloví Bucco cold brew, v kterém dominuje list bucco připomínající jalovec či černý rybíz. A k vychlazenému bylinkovému nápoji se výborně hodí levandulové cupakes.
Levandule se v našich krajích těší velké oblibě. Pěstuje na mnoho farmách a vyrábí se z ní nejen čaje, ale je používána i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Levandule kromě pozitivního působení na nervovou a trávicí soustavu pomáhá při bolestech hlavy a migrénách, snižuje krevní tlak, urychluje hojení ran, zánětů a popálenin a celkově podporuje imunitní systém.
Při použití levandule během vaření a pečení nejen zpestříte své jídlo netradiční chutí, ale obohatíte ho i o dávku cenných protizánětlivých a zklidňujících látek. Využít můžete levandulové květy i listy, ale nesmíte to přehnat s množstvím, jelikož i jen špetka tohoto aromatického koření se v chuti a vůni hned odrazí. Levandulí lze ochutit kuřecí, hovězí, rybí nebo mleté maso, přidat ji do houbových jídel, marinád a dresinků, připravit z ní bylinkové máslo nebo jí použít v rozličných sladkých dezertech. Příjemně vám ozvláštní i klasický, a pro svou jednoduchost oblíbený, dezert v podobě cupcaků. Květy levandule můžete ovonět těsto i krém a pak jimi ještě dezert dozdobit. Pokud byste chtěli krém zabarvit do jemně fialova, nechte přes noc ve smetaně louhovat s květy levandule i sléz maurský, který je také obsažen v Levandule cold brew a má schopnost tekutinu výrazněji zabarvit.
Ingredience
INGREDIENCE NA TĚSTO:
200 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY (může být 2/3 bílé a 1/3 celozrnné)
200 G MÁSLA
180 G TŘTINOVÉHO CUKRU SUCANAT
3 VEJCE
1 LŽIČKA KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU
½ LŽIČKA VANILKY
KŮRA Z 1 BIO CITRONU
1 LŽIČKA LEVANDULOVÝCH KVĚTŮ
ŠPETKA SOLI
INGREDIENCE NA KRÉM:
300 G MASCARPONE
200 G SMETANY NA ŠLEHÁNÍ
3 LŽÍCE TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉHO CUKRU
3 LŽIČKY SLÉZU MAURSKÉHO
4 SNÍTKY LEVANDULE
Postup
- Pokud chcete vyrobit fialový krém s vůní levandule, dejte den předem do odměřeného množství smetany sléz maurský a snítky levandule. Smetanu vraťte zpět lednice a nechte louhovat barvu i aroma z obou bylin.
- Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a troubu dejte předehřát na 175 °C.
- Změklé máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte jedno vejce po druhém, aby se vám máslový krém nesrazil. Důležité je mít máslo i vejce pokojové teploty, aby se spolu obě ingredience dobře propojily.
- Poté přimíchejte vanilku, citronovou kůru a přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí. Na závěr do těsta lehce vmíchejte květy levandule.
- Muffinové košíčky naplňte těstem přibližně do ¾ a dejte na 20-25 minut péct. Zda je těsto uvnitř upečené vyzkoušejte špejlí. Pokud jsou hotové, špejle vyleze suchá a vy můžete cupcaky vyndat z pečící formy a nechat vychladnout na mřížce.
- Mezitím smetanu přelijte přes sítko do připravené nádoby na šlehání a lžičkou ještě zatlačte na bylinky, aby se uvolnilo co nejvíce aroma a barvy.
- V robotu nebo ručním elektrickým šlehačem rozšlehejte mascarpone s cukrem a vanilkou a postupně přilévejte ovoněnou a obarvenou smetanu.
- Během chvilky vyšleháte pevný krém, který přendejte do cukrářského sáčku s širší špičkou a pokud už budou cupcaky zchladlé, můžete je začít zdobit. Krém dozdobte květy levandule a sezonním ovocem.